Es posa en marxa el Programa d'Identificació Genètica de desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista
El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva; el conseller de Salut, Antoni Comín, i el conseller de Justícia, Carles Mundó, han presentat aquest dimecres el Programa d’Identificació Genètica, impulsat pel Govern català, per tal de constituir una base de dades amb els perfils genètics dels familiars dels desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, a més d'una base de dades amb els perfils genètics de les restes òssies exhumades. L'objectiu és establir les relacions de parentiu i determinar identificacions personals de les restes.
El Govern considera "un deure" localitzar, recuperar i identificar les restes de persones desaparegudes, basat "en la legítima demanda social existent". El programa és un projecte "integral agosarat i de llarg recorregut", que és pioner en el context dels territoris que van patir la Guerra Civil i la dictadura i té la voluntat de situar Catalunya com un país "que respecta i protegeix la seva memòria".
Accés gratuït
L’accés al Programa es realitzarà a través de la inscripció al Cens de Desapareguts del Departament d’Exteriors i hi pot participar qualsevol familiar de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista (independentment de la seva nacionalitat). L'accés no suposarà cap cost, ja que l’extracció i el tractament de la mostra biològica serà gratuïta per les persones sol·licitants.
El Departament d’Exteriors, a través de la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament (DGRRII), informarà progressivament a totes les persones registrades al cens sobre l’existència d’aquest projecte i els facilitarà la informació i contacte del personal de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron (HUVH), competent en programació de visites en tots els centres adscrits al programa i depenent del Departament de Salut, que organitzarà tot el procés de citacions personals per a l’extracció de mostres biològiques. Així, l’HUVH recollirà les mostres biològiques, les conservarà i custodiarà i les processarà.
Per la seva banda, la DGRRII realitzarà l’anàlisi genètica de les restes òssies humanes dipositades al Memorial de les Camposines (La Fatarella), així com de totes les localitzades com a resultat dels treballs d’exhumació arreu del territori català. L’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) d’acord amb l’autoritat judicial, també portarà a termes les anàlisis antropològiques de restes humanes. Els resultats i les dades obtingues s’introduiran en una base de dades específica per al seu tractament i conservació.
Encreuament de dades genètiques
Mitjançant softwares específics es realitzarà l’encreuament i el contrast amb les dades genètiques obtingudes dels familiars de desapareguts. El laboratori de genètica de l’HUVH emetrà un informe detallat sobre la probabilitat de parentesc en cada cas, atesos els marcadors informatius comuns, i el lliurarà a la DGRRII per al seu registre i perquè en cas de coincidència contacti amb els familiars interessats i els n’informi.