Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Es publica el diari de presó del polític olianès Lluís Escaler

Es publica el diari de presó del polític olianès Lluís Escaler

El fundador del partit Nosaltres Sols va ser assassinat per l'exèrcit franquista el 1939 El document, escrit poc abans de la mort, retrata les dures condicions dels presoners polítics al final de la guerra civil

Lluís Escaler - Portada llibre J. Espunyes
Lluís Escaler - Portada llibre J. Espunyes
06/02/2012 13:47

El diari de presó del polític olianès Lluís Escaler ha estat finalment publicat i, de fet, des d'ara es podrà consultar a internet. Escaler va escriure el document durant el seu internament a la presó Model de Barcelona, abans de ser assassinat per l'exèrcit franquista, el 23 d'abril de 1939 al Camp de la Bóta.

Segons ha desvetllat Vilaweb, el diari de presó havia estat guardat durant anys per desig de la seva esposa i les seves filles. Ha estat la seva néta, Edith Bernat, qui ha decidit obrir un bloc d'internet en què al llarg de les properes setmanes s'hi publicarà tot el contingut, ordenat per les dates originals d'ara fa 73 anys. La dona d'Escaler havia expressat el desig que, en cas de publicar-se, mai se'n treiés cap benefici econòmic sinó "només utilitat per a Catalunya'. Aquesta setmana passada, precisament, es complien 115 anys del naixement del polític alturgellenc.

El diari de presó permet conèixer no només el seu estat d'ànim durant aquells dos mesos i mig, sinó també les dures condicions que patien els detinguts després de l'entrada de les tropes franquistes a Barcelona.

Activista polític i cultural

Lluís Escaler i Espunyes va néixer a Oliana el 3 de febrer de 1897. De jove es traslladà a Barcelona per estudiar com a pèrit agrònom. A banda de la seva tasca com a activista cultural, va fer carrera política a la Lliga Regionalista, la Unió Catalanista i la Federació Nacionalista Democràtica de Francesc Macià. Escaler va donar suport a Macià en la creació d'Estat Català,  però després se n'escindí i va fundar el partit Nosaltres Sols, de perfil nítidament independentista. 

Lluís Escaler també havia estat membre del Centre Comarcal Lleidatà i de l'Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana. Tot i no haver participat en cap acció armada durant la guerra, el febrer de 1939 va ser detingut per les tropes franquistes i dos mesos i mig després va morir afusellat.

Mostrar formulari de contacte