Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Es reactiva la campanya ‘Fem memòria esportiva a la Seu i a l’Alt Urgell’

Es reactiva la campanya ‘Fem memòria esportiva a la Seu i a l’Alt Urgell’

L’Ajuntament urgellenc fa una nova crida a la recuperació, digitalització i preservació d’imatges i documents esportius històrics de la ciutat i de la comarca, en col·laboració amb l’Arxiu Comarcal
'Fem Memòria esportiva a la Seu i a l'Alt Urgell'
18/03/2019 17:48

La campanya Fem memòria esportiva a la Seu i a l’Alt Urgell segueix endavant. El Servei d'Esports de l'Ajuntament de la Seu ha fet una nova crida per recordar que encara està en marxa la proposta per recuperar, digitalitzar i preservar imatges i documentació històrica sobre esdeveniments i clubs esportius de la ciutat i de la comarca.

La campanya es va iniciar el mes de maig de l’any passat i finalitzarà la seva primera fase el 30 de juny. Es pretén recollir el fons documental, principalment d’imatges i fotografies vinculades al món de l’esport local al llarg de les darreres dècades, per tal de protegir, preservar, posar en valor i difondre adequadament aquest patrimoni històric i esportiu. Per tal de fer-ho possible es compta també amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, ens que compta amb material històric vinculat a esdeveniments esportius molt concrets, però amb pocs testimonis de la quotidianitat dels clubs i entitats esportives del territori.

La campanya, de fet, és la confluència de dos projectes: el de l’Ajuntament de la Seu per difondre a través de les xarxes socials del Servei Municipal d’Esports la memòria esportiva a la Seu i a la comarca; i el del projecte Fem Esport, Fem Arxiu, impulsat per la Subdirecció General d’Arxius de la Generalitat de Catalunya i emmarcat en una campanya més àmplia iniciada des del Consell Internacional d’Arxius. S'adreça tant a particulars com a empreses, entitats i clubs esportius que disposin d'aquest material. La idea és poder fer també difusió de totes aquestes imatges i documents, tot creant una finestra oberta al descobriment del passat esportiu alturgellenc.

Tot tipus de records

La campanya recull tot tipus de documentació com ara fotografies en paper i digitals, diapositives, negatius, plaques de vidre, documentació audiovisual, registres sonors, textos, plànols, postals i cromos, per exemple. Poden ser de qualsevol temàtica dins de l’àmbit esportiu: retrats individuals o col·lectius, instal·lacions esportives, actes inaugurals, competicions o bé documents administratius, entre d'altres.

L’abast cronològic de la campanya es de qualsevol època fins al present, però és "molt urgent" la col·laboració dels ciutadans i associacions en el cas de documentació anterior a l’any 2000 i, especialment, la considerada històrica; és a dir, a partir de 30 o 40 anys d’antiguitat.

La recollida té dos procediments diferents depenent de si els titulars la vulguin cedir per la seva digitalització i recuperar posteriorment els originals o bé la vulguin ingressar a l’Arxiu Comarcal de manera indefinida.


En el cas que els titulars vulguin cedir la documentació per a la seva digitalització i recuperar posterior els originals:  

  • La documentació ha de ser adreçada pels titulars a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell on es procedirà a la signatura d’un rebut de lliurament així com de la signatura d’un document d’autorització de digitalització per part de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.
  • L’Ajuntament de la Seu d’Urgell lliurarà a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell de forma temporal la documentació per a la seva digitalització.
  • L’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell retornarà a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell la documentació original més una còpia de la documentació digitalitzada. Tant la documentació original com la còpia digital seran retornades al titular.
  • De forma indistinta, la documentació digitalitzada serà utilitzada per a la seva difusió a través dels canals d’Internet propis de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell com de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell tant per a finalitats de recerca com d’ús didàctic i social.  

En el cas que els titulars vulguin ingressar la documentació de forma indefinida a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell per a la seva conservació i preservació a llarg termini:  

  • Els titulars hauran de portar la documentació a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell on es realitzarà un primer document d’ingrés.
  • Com en el cas anterior, el titular rebrà una còpia digitalitzada de la documentació ingressada.
  • La documentació es podrà difondre -amb el permís dels titulars en cada cas- a través dels canals d’Internet propis de l’Ajuntament de la Seu i de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell tant per a finalitats de recerca com d’ús didàctic i social.

Mostrar formulari de contacte