Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Es reactiva l'Associació de Diabètics de l'Alt Urgell

Es reactiva l'Associació de Diabètics de l'Alt Urgell

Anna Gómez dirigeix la nova etapa de l'entitat, que ja ha organitzat una activitat per a les escoles en el marc del Dia Mundial de la malaltia. També hi han col·laborat el CAP de la Seu i Pediatria dels Pirineus
Activitat 'Diabetis a l'escola' a l'Alt Urgell (Foto: ADAU)
19/11/2018 19:50

L'Associació de Diabètics de l'Alt Urgell (ADAU) torna a estar activa. L'entitat que assessora les persones amb diabetis a la comarca s'ha tornat a posar en marxa i ara és encapçalada per la infermera del CAP urgellenc Anna Gómez. D'aquesta manera, Gómez pren el relleu de Joan Tuset, que l'any passat va posar punt final a la seva trajectòria, després de 14 anys al capdavant, sense que en aquell moment ningú no li agafés el relleu.

Anna Gómez ha explicat a RàdioSeu que la intenció dels impulsors de la nova etapa és "donar cobertura a tots els usuaris o a persones que pateixen la malaltia a l'Alt Urgell, reforçar la informació i fer un acompanyament mitjançant un programa d'activitats".

El tret de sortida a la nova etapa de l'ADAU l'ha marcat precisament el Dia Mundial de la Diabetis, que es va commemorar dimecres passat, 14 de novembre. En el marc d'aquesta data, l'entitat va organitzar a la Seu d'Urgell l'activitat 'Diabetis a l'Escola', que consisteix a fer presentacions adreçades a la comunitat educativa, amb l'aval de l'Associació de Diabètics de Catalunya (ADC). Els assistents van poder participar conjuntament en "una tasca multidisciplinar de treball en equip", en què també hi han col·laborat la cooperativa Pediatria dels Pirineus i el CAP de la Seu.

Segons dades del Departament de Salut, es calcula que a Catalunya hi ha unes 560.000 persones amb diabetis, tot i que molts d'ells no n'estan diagnosticats o bé ho desconeixen. En vint anys, el percentatge de catalans amb aquesta malaltia s'ha doblat i ara afecta més del 8% dels majors de 15 anys. A l'Alt Urgell, malgrat que l'ADAU compta amb un nombre reduït de socis, es calcula que la situació afecta uns 1.500 habitants.

Com prevenir-la

Els farmacèutics ofereixen sis consells bàsics per prevenir la diabetis: seguir una dieta mediterrània, amb fruita seca i sense begudes ensucrades; repartir els menjars del dia en 3 o 4 àpats, utilitzar mètodes de cocció saludables i variats (vapor, forn, planxa i guisat), tenir un estil de vida actiu (com a mínim, 30 minuts d'activitat física gairebé cada dia), dormir entre 7 i 9 hores i evitar el consum de tabac. Segons els mateixos estudis, les persones que mengen aliments rics en antioxidants, com ara verdures i fruita, tenen menys risc de tenir diabetis.

Protocol pioner de seguiment a Catalunya

El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha anunciat aquests dies que, a partir del desembre, ampliarà el finançament dels dispositius de monitoratge continu de glucosa a tots els menors d’entre 0 i 18 anys amb diabetis tipus 1. Així, Catalunya és pionera la península ibèrica a l'hora de garantir, amb un protocol, l’accés d’aquesta tecnologia a tots els menors de 18 anys, incloent-hi el col·lectiu d’entre 0 i 3 anys. Paral·lelament, el Departament de Salut continua desplegant el Protocol d’accés al monitoratge continu de glucosa a través de la implementació de la seva fase 2, que inclou els pacients amb diabetis tipus 1 d’entre 7 i 18 anys amb hipoglucèmia de repetició o inadvertida amb tractament de múltiples dosis d’insulina.

Mostrar formulari de contacte