Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Es reactiva l'oposició a l'autopista elèctrica Foradada-la Pobla de Segur

Es reactiva l'oposició a l'autopista elèctrica Foradada-la Pobla de Segur

La plataforma contrària a la infraestructura qualifica d'"atemptat contra la salut pública" el traçat previst per Red Eléctrica de España. En alguns nuclis el cable de 220kv passarà a tocar dels habitatges
Estació elèctrica a la Pobla de Segur (Foto: ACN)
09/05/2017 18:05

La Plataforma Unitària contra l'Autopista Elèctrica reactivarà l'oposició al projecte de Red Eléctrica de España entre Foradada del Toscar (Ribagorça) i la Pobla de Segur, després que la Generalitat va publicar el 7 d'abril passat al DOGC la Declaració d'Impacte Ambiental favorable a la infraestructura.

La plataforma veu la proposta ''inacceptable'' perquè suposa un ''autèntic atemptat contra la salut pública'' per ''l'obstinació' de Red Eléctrica" de no modificar "ni un mil·límetre" del traçat d'aquesta línia, construïda "tan a prop de les poblacions afectades com perquè en diversos casos els seus cables arribin a sobrevolar cases habitades". La Plataforma vol demanar a la Generalitat que exigeixi a REE redefinir el projecte al seu pas per nuclis habitats si vol que aquest passi per territori català.

El col·lectiu veïnal ha dit a l'ACN que "les afeccions a la salut que causarà als habitants de les poblacions afectades són les que els generen més indignació" i creu que, tot i aquesta amenaça, Red Eléctrica de España ''s'entesta a no modificar el traçat'' per evitar haver d'acollir-se a la legislació vigent, que de fet podria obligar-la fins i tot al desmantellament de la línia.

A pocs metres de les cases

Pel que fa al pas d'aquest corredor de 220.000 volts pel Pallars Jussà, la plataforma ha detallat que, si s'aprova, la línia de molt alta tensió passarà a 350 metres de Torre de Tamurcia, a només 3,6 metres del nucli de Torogó, a 160 metres d'Espluga Serra, a 230 metres de Serradell, a 8 metres de la Borda de Seix-Serradell, a 680 metres de Toralla  i a 570 d'Erinyà. Finalment, a la Pobla de Segur passa a només 12 metres d'algunes cases d'una urbanització.

La Declaració d'Impacte Ambiental favorable de la Generalitat diu en el punt 6.1 'Condicions sobre l'alternativa escollida' que ''prèviament a l'inici de les obres, el promotor ha de clarificar les discrepàncies envers l'afectació a nuclis o edificacions per suposat incompliment de les distàncies mínimes de línies elèctriques d'alta tensió a nuclis habitats que determina tant la normativa vigent com els criteris estandarditzats''.

La Plataforma indica que en aquest cas, a l'expedient d'informació pública es posa de manifest ''una suposada omissió de nuclis habitats en la informació ambiental proporcionada pel promotor'' i creu que cal aportar informació de detall de tots els nuclis existents en un radi de 100 metres de l'eix longitudinal de la línia i justificar el compliment de les prescripcions tècniques envers les distàncies mínimes de seguretat.

Manifest per redefinir el projecte

Les accions a realitzar s'aniran concretant en properes reunions de la Plataforma Unitària contra l'Autopista Elèctrica. La reunió per informar de l'estat del projecte és va celebrar el passat dia 5 de maig a Pont de Montanyana.

Una de les accions ja aprovades és la redacció d'un manifest per demanar a la Generalitat que obligui a REE a redefinir el projecte en zones habitades. Aquest manifest el portaran en els propers dies als Consells Comarcals i als ajuntaments del Pallars Jussà i de l'Alta Ribagorça.

Mostrar formulari de contacte