Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Es reprenen les converses per al nou acord de col·laboració sanitària entre Andorra i l'Alt Urgell

Es reprenen les converses per al nou acord de col·laboració sanitària entre Andorra i l'Alt Urgell

L'Ajuntament de la Seu ha acollit una reunió conjunta amb la presència dels titulars de Salut dels governs català i andorrà, Josep Maria Argimon i Joan Martínez Benazet. Ambdós executius esperen poder tancar aviat el conveni perquè també hi ha bona predisposició del Ministeri de Sanitat espanyol
Reunió a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell per al nou acord de col·laboració sanitària entre Andorra i l'Alt Urgell
09/07/2021 20:50

Els governs català i andorrà i l’Ajuntament de la Seu d’Urgell reprenen les converses per arribar a un nou acord de col·laboració sanitària amb l’objectiu, entre d’altres, que l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell d’Andorra esdevingui centre de referència de l'Alt Urgell.

El conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon; el ministre de Salut del Govern d’Andorra, Joan Martínez Benazet, i l’alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, s’han reunit aquest divendres a l’Ajuntament urgellenc per preparar aquest futur conveni transfronterer, que també ha d’incloure el vistiplau del Govern espanyol. Argimon ha recordat que l’objectiu final és que el pacte “sigui bo tant per a la població d’Andorra com per a la de l’Alt Urgell i que hi hagi la millor assistència, de qualitat i en l’entorn més favorable” pels usuaris.

De la seva part, Joan Martínez Benazet ha recordat que amb aquesta trobada es reprèn “una feina que ja va començar amb l’alcalde Fàbrega ara fa un parell d’anys, abans de la pandèmia”, i que ara resta pendent de la signatura d’un conveni marc entre ambdós estats. En aquest sentit, Benazet ha agraït “l’excel·lent predisposició” mostrada tant pel llavors ministre de Sanitat, Salvador Illa, com per l’actual ministra espanyola, Carolina Darias, i per l’ambaixador Àngel Ros, en les negociacions que s’han fet fins ara. Per això, el representant del Govern andorrà creu que ja s’està “a punt” per signar l’acord bilateral i “donar un marc legal segur” per compartir recursos.

El ministre andorrà ha defensat novament que “les malalties no tenen fronteres” i que aquesta relació amb Catalunya pot beneficiar totes dues parts. Joan Martínez Benazet recorda que el vincle entre Andorra i la Seu va més enllà de l’econòmic o polític i que també inclou molt sovint relacions familiars, per la qual cosa veu important que hi hagi aquesta cooperació sanitària. En aquest sentit, un dels objectius és evitar, sempre que sigui possible, desplaçaments de pacients de l'Alt Urgell a Lleida o a Barcelona, on hi ha els actuals centres de referència de la comarca per a operacions o tractaments que no es poden fer al Sant Hospital de la Seu.

Jordi Fàbrega s’ha felicitat d’aquesta reactivació de les converses i ha recordat que, de fet, ja existeix un conveni de col·laboració i que ara l’objectiu és ampliar-lo “perquè les relacions sanitàries permetin que usuaris de l’Alt Urgell puguin fer ús del sistema andorrà, i els andorrans puguin fer ús del sistema català, amb les sinergies que es poden trobar entre ambdós territoris”. Pel que fa als terminis, Fàbrega confia que s’avanci ràpid pel fet que ara mateix hi ha bona predisposició des de totes les administracions implicades.

Visita al copríncep episcopal

A la reunió a l’Ajuntament de la Seu també hi han pres part la presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Josefina Lladós, i el nou delegat del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez, entre d’altres. Tot seguit, Josep Maria Argimon ha estat rebut al Palau Episcopal per l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, amb qui també ha parlat d’aquest objectiu d’arribar a un conveni de col·laboració sanitària amb el Principat.