Es reuneix per primera vegada la comissió de seguiment del Pla director urbanístic La Molina-Masella
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha explicat que l’objectiu és comptar amb un planejament general del domini format per aquestes dues estacions d’esquí i muntanya que permeti potenciar-lo com a motor econòmic i turístic del territori
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha presidit aquest divendres la primera reunió de la comissió de seguiment del Pla director urbanístic (PDU) del domini esquiable La Molina-Masella, que s’ha celebrat a l’estació de muntanya de La Molina. Aquest nou instrument de planejament abastarà els municipis d’Alp, Das i Urús, a la Cerdanya; Bagà i Castellar de N’Hug, al Berguedà, i Toses, al Ripollès, i la previsió és que es pugui aprovar inicialment al llarg del primer trimestre de l’any vinent.
L’impuls a la redacció d’aquest PDU s’emmarca en la voluntat del Departament de TES d’aprofitar les eines del planejament urbanístic per estimular pols estratègics, sectors d’activitat local i potenciar recursos naturals pel desenvolupament econòmic i social. Aquest estímul es duu a terme mitjançant plans directors urbanístics.
Agilitat en les noves inversions i planificació ordenada
El fet de poder comptar amb un instrument de planejament estratègic i supramunicipal, com és un PDU, permetrà actuar amb una visió global de tot el territori comprès en el domini esquiable. Fins ara, cada nova inversió o millora a realitzar comportava l’inici d’un nou expedient adaptat al planejament de cada municipi, amb la parcialitat i els temps de tramitació que això comporta. També calia un estudi d’impacte ambiental de cada projecte, cosa que no permetia una valoració ambiental estratègica conjunta de totes les actuacions.
Una vegada aprovat el PDU, aquest ja preveurà totes les inversions a realitzar en el seu horitzó temporal, planificades tenint en compte la globalitat del domini esquiable i acompanyades dels seus projectes. Per tant, només caldrà la preceptiva llicència municipal per dur-les a terme.
L’objectiu del Departament amb el PDU és tractar La Molina i Masella com a domini esquiable únic, facilitar-ne el desenvolupament integral i impulsar el seu caràcter de motor econòmic i turístic. Igualment, es persegueix la desestacionalització en l’ús de les instal·lacions, ordenant els peus de pista amb usos turístics, culturals i recreatius que ajudin a diversificar l’oferta. El planejament vol ajudar també a captar esquiadors internacionals i d’estades setmanals, així com establir directrius d’ordenació per als teixits urbans.
Concretament, es proposen els següents objectius:
· Per al domini esquiable: ajustar-lo a les previsions de futur, ordenant-lo urbanísticament. Establir un calendari de prioritats d’actuació en infraestructures i serveis, millorar la dotació de neu artificial, els remuntadors i la maquinària. Ampliar i millorar pistes i edificis de serveis, minimitzar els conflictes amb àrees protegides i assegurar un impacte ambiental i paisatgístic mínim.
· Per al teixit urbà: estudiar les condicions de futur del sòl urbà i urbanitzable, amb unes previsions ajustades a les necessitats reals. Vetllar per una ordenació racional i compacta i per la integració paisatgística. Impulsar l’ús turístic i hoteler en detriment de la segona residència. Crear noves centralitats ordenant la base de les estacions i facilitant la implantació d’usos complementaris a l’esquí.
· D’accessibilitat i mobilitat: condicionar i millorar les vies d’accés. Ordenar les àrees d’aparcament existents. Reforçar el transport públic. Diversificar els punts d’accés. Promoure la mobilitat intel·ligent.
Motor d’activitat directa i indirecta
El domini esquiable de La Molina- Masella és un motor econòmic i turístic de primer ordre per a les comarques de muntanya. Cal tenir present que La Molina és l’estació degana dels esports d’hivern a Espanya, amb el primer remuntador comercial instal·lat l’any 1943. La Molina-Masella és el segon domini més gran de Catalunya, després de Baqueira Beret.
Les estacions de La Molina i Masella connecten per a formar un dels dominis esquiables més grans dels Pirineus, amb 141 km esquiables i 1.010 canons de neu. L’accés al conjunt de 126 pistes es fa a través d’una xarxa de 33 remuntadors, que tenen capacitat per a transportar 42.620 esquiadors/hora. Ambdues estacions sumen 10 escoles d’esquí, que donen feina a 520 professors.
Per donar una idea de l’activitat directa i indirecta que mouen les estacions d’esquí, cal dir que La Molina i Masella compten amb 23 establiments d’allotjament, amb 3.771 places situades a peu d’estacions, i 14.046 places més en la seva àrea d’influència. Durant la temporada 2014-2015, La Molina i Masella van vendre 654.911 forfaits (dies/esquí), amb una facturació conjunta per remuntadors de 10.215.320€, amb una ocupació directa de 183 persones.
En aquest sentit, segons un estudi d’ESADE i de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) sobre l’impacte de les estacions d’esquí i muntanya sobre l’economia de la seva àrea d’influència, cada euro de despesa en forfet genera 6,03 euros de despesa addicional directa i 5,34 euros de despesa indirecta i induïda.