Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / Notícies / Espot completa amb èxit els Campionats del Món FIS de Para Esquí

Espot completa amb èxit els Campionats del Món FIS de Para Esquí

Domini del centre i el nord d'Europa al medaller, amb quatre ors per a l'alemanya Anna-Lena Forster, la sueca Ebba Aarsjoe i el noruec Jesper Pedersen. Audrey Pascual obté una plata a l'eslàlom; i l'andorrà Roger Puig, un 7è lloc
30/01/2023 14:20

Espot ha viscut aquest diumenge un excel·lent comiat dels Campionats del Món FIS de Para Esquí, que al llarg de deu dies han reunit prop d'un centenar d'esquiadors de competició amb diferents graus de discapacitat. L'esdeveniment internacional, el més important que ha acollit fins ara l'estació del Pallars Sobirà, s'ha completat amb una jornada amb neu impecable, cel totalment serè, vent en calma i bona presència d'aficionats.

Unes condicions immillorables per a la disputa de la prova més tècnica, l'eslàlom, que comptava amb 74 participants, tant de categoria masculina (48) com femenina (26), després que el dia anterior l'eslàlom masculí s'havia ajornat a causa del vent a la part alta de la pista Bosc 2, que ha acollit totes les competicions. En aquest sentit, tot i que l'inici del campionat es va veure afectat pel vent, finalment s'ha pogut dur a terme totes les proves previstes amb l'única excepció de la menys rellevant: el paral·lel. Un fet que han valorat molt positivament tant des de l'estació com des de la FIS i des dels 26 equips nacionals participants. El programa va arrencar dilluns passat amb el supergegant i va continuar al llarg de la setmana amb la combinada alpina, el descens i l'eslàlom gegant.

Pel que fa a l'última prova, s'hi ha confirmat el domini dels països del centre i el nord d'Europa en el medaller final. Els grans protagonistes han estat l'alemanya Anna-Lenna Forster (categoria femenina assegudes), la sueca Ebba Aarsjoe (femení dempeus) i el noruec Jesper Pedersen (masculí asseguts), atès que en tots tres casos s'han penjat fins a quatre medalles d'or en les seves respectives categories, incloent la victòria a l'eslàlom d'aquest diumenge.

En el cas d'Aarsjoe, ha guanyat la totalitat de les quatre proves que ha disputat, atès que no va prendre part al descens, en què va guanyar l'alemanya Anna Maria Rieder, que ha aconseguit també tres plates i un bronze. Pel que fa a Forster, com Aarsjoe, a més de l'eslàlom també s'ha imposat al supergegant, la combinada i l'eslàlom gegant.

De la seva part, Pedersen va debutar amb un bronze al supergegant (en què va guanyar el veterà japonès Taiki Morii), però ha dominat sense treva la resta de proves: combinada, descens, eslàlom gegant i eslàlom. En aquesta categoria, l'italià René de Silvestro ha obtingut la seva segona plata, després de ser també segon a la combinada.

Triplet d'Arthur Bauchet

Un altre protagonista de l'última jornada ha estat el francès Arthur Bauchet (categoria masculina dempeus), que es penjava el seu tercer or després d'haver guanyat la combinada i l'eslàlom gegant. A més a més, a l'eslàlom l'esquiador de Provença ha vençut encapçalant un podi 100 per cent francès, en què l'han acompanyat Jordan Broisin (plata) i Oscar Burnham (bronze).

L'eslàlom també ha portat l'única medalla de l'equip espanyol: la plata d'Audrey Pascual en categoria femenina assegudes. L'esquiadora madrilenya, formada a la Val d'Aran, va obtenir el segon lloc després que les seves altres competidores -tret d'Anna-Lena Forster- no poguessin completar la segona baixada. De fet, ha estat l'única presència espanyola a les rondes finals, atès que el dia anterior Pascual no va poder passar de la primera mànega de l'eslàlom gegant. El mateix li va passar a l'altra representant estatal, Maria Martín-Granizo, a la categoria dempeus tant dijous com diumenge. Cap de les dues, d'altra banda, no havien pres part a les proves anteriors.

Tres 'top-ten' per a Roger Puig

De la seva part, l'andorrà Roger Puig sí que ha competit a totes les curses i ha tancat els Mundials amb bon regust, gràcies al 7è lloc a l'eslàlom masculí dempeus, que s'afegia als seus dos altres 'top-ten' de la setmana: 8è al SG i 9è al descens. A l'eslàlom gegant Puig va ser 14è, mentre que a la combinada no va poder acabar.

Finalment, a les categories de discapacitats visuals, és on els primers llocs han estat més repartits. A nivell femení, la victòria a l'eslàlom ha estat per a l'austríaca Veronika Aigner, vencedora també del gegant, mentre que a les anteriors curses el triomf se l'havia emportat la italiana Chiara Mazzel, que com Arthur Bauchet ha acumulat tres medalles d'or.

I a nivell masculí, l'italià Giacomo Bertagnolli s'ha afegit a Veronika Aigner en el domini de les proves tècniques, amb sengles victòries també en eslàlom i gegant. A la combinada i al descens havia guanyat l'austríac Johannes Aigner; i al supergegant, el britànic Neil Simpson. En aquesta categoria, els participants baixen tot seguint els senyals sonors del seu respectiu guia, i en cas de fer podi tots dos reben la seva corresponent medalla.

Del 9 al 18 de març de 2022, l’estació catalana de La Molina acollirà els Mundials FIS Para Snow 2023, una competició destinada al snowboard paralímpic que comptarà amb la participació de 71 atletes de 21 països. Durant aquests mundials, es disputaran proves en les disciplines de Snowboard Cross i Dual Banked Slalom.

• Podi de la categoria masculina asseguts a l'eslàlom dels Mundials FIS de Para Esquí, a Espot (Foto: Toni Grases / Photoset)
  • Ebba Aarsjoe, guanyadora de quatre medalles d'or als Mundials FIS de Para Esquí 2023, a Espot (Foto: Toni Grases / Photoset)
  • Podi de la categoria discapacitades visuals a l'eslàlom dels Mundials FIS de Para Esquí, a Espot (Foto: Toni Grases / Photoset)