Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Espot acull els Campionats del Món FIS de Para Esquí i La Molina organitzarà els Mundials de Para Snowboard

Espot acull els Campionats del Món FIS de Para Esquí i La Molina organitzarà els Mundials de Para Snowboard

La primera competició tindrà lloc a l'estació pallaresa des d'aquest divendres i fins al 29 de gener; i la segona, a la Cerdanya entre el 10 i el 19 de març. Els dos esdeveniments sumaran la participació de gairebé 200 atletes de més d'una trentena de països
Competició internacional de para snowboard a La Molina (Foto: La Molina / arxiu)
16/01/2023 09:40

L'estació d'Espot acollirà a partir d'aquest divendres -del 20 al 29 de gener- els Campionats del Món FIS d'Esquí Adaptat. A més a més, aquest hivern el Pirineu català també serà la seu dels Mundials de Parasnowboard, que es duran a terme del 10 al 19 de març a La Molina. Tots dos esdeveniments conformen els FIS Para Snow Sports World Championships 2023, que es completen amb els Mundials adaptats d’esquí nòrdic, que se celebraran a l’estació sueca d’Östersund aquest gener mateix.

A l’edició d’enguany, les proves d’esquí alpí a Espot comptaran amb la participació de 115 atletes de 32 països, que disputaran proves d'eslàlom, eslàlom gegant, combinada alpina, supergegant, descens i eslàlom paral·lel. Pel que fa a la competició del març a La Molina, s'hi preveu la presència de 71 atletes de 21 països. , que prendran part a les modalitats d'snowboard cross i dual banked slalom. Les proves Suècia inclouran tant l'esquí nòrdic com el biatló. 

El calendari amb horaris i disciplines de cada cursa es pot consultar a https://www.espotesqui.cat/es/paraski2023/ i a lamolina.cat/parasnow2023. Per a més informació, el Press Kit de l’esdeveniment inclourà tota la informació detallada, així com la descripció de les disciplines que es disputaran a les diferents estacions. 

Compromís amb l’esport adaptat

Els FIS Para SnowSports World Championships és un certamen anual impulsat i homologat per la Federació Internacional d’Esquí (FIS). Es tracta d’una competició adaptada a atletes amb discapacitat física, com ara lesions medul·lars, deteriorament de la coordinació o amputacions i problemes de visió.  Els esportistes que hi participen competeixen en tres categories en funció del grau de limitació de l’activitat derivada de la discapacitat que pateixin, seguint un sistema de factors que permet preparar competicions entre atletes amb diferents minusvalideses. Totes les proves es disputaran en les categories masculina i femenina.

Els atletes utilitzaran equipament adaptat a les seves necessitats, ja siguin esquís individuals, esquís adaptats o ajudes ortopèdiques. D’altra banda, els esquiadors i esquiadores amb discapacitat visual que competiran en qualsevol de les disciplines del campionat rebran el suport de guies vidents, que mitjançant senyals sonores els indicaran quin recorregut han de seguir en tot moment.

Presentació a Barcelona

Les dues competicions programades a Espot i La Molina les han presentat aquesta setmana passada a Barcelona la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula, i el nou president d’FGC, Toni Segarra. També hi han participat els exesportistes paralímpics Eric Villalón, d'esquí alpí, i Astrid Fina, de surf de neu, que han compartit la seva experiència en campionats internacionals d’esport adaptat.

Anna Caula ha subratllat que aquests Mundials “projectaran Catalunya com a país de neu” i el Pirineu com un territori que pot acollir “amb èxit” molts esdeveniments en l’àmbit dels esports d’hivern. Anna Caula ha recordat també l’aposta d’Esportcat per la promoció d’aquestes disciplines entre els més petits, a través del programa Esport Blanc Escolar, que “implica totes les escoles de les nou comarques pirinenques i acosta les modalitats de neu i els valors de la muntanya” a 2.500 alumnes de 3r i 4t de primària, i ha afegit que les proves d’Espot i La Molina són “una oportunitat per avançar en la visibilitat de l’esport adaptat i l’esport femení” i per “nodrir-nos d’aprenentatges nous” amb la presència d’esportistes i persones d’altres països.

Toni Segarra ha volgut posar en valor les estacions de La Molina i Espot per la seva trajectòria en l’acollida de campionats internacionals. “No només són referents de muntanya en el món de la competició sinó que també ho són en l’àmbit de l’esport adaptat. Ho són en el seu dia a dia, com ho demostren les activitats que s’hi duen a terme, i ho són pels reconeixements internacionals que han rebut històricament. Un exemple és el premi especial IAKS (Associació Internacional per a Instal·lacions Esportives i Recreatives) que va rebre La Molina l’any 2009, sent la segona estació del món en obtenir-lo”.

Segarra hi ha afegit que “el més important d’aquests campionats són els atletes que hi competiran. A ells els vull fer un reconeixement especial pel seu compromís i pel seu esforç diari, i els desitjo molta sort en aquests mundials”. Les dues estacions catalanes ja tenen força experiència en la celebració de competicions de caràcter internacional homologades per la FIS i compten amb les condicions idònies per a acollir un certamen d’aquestes característiques. Espot i La Molina tenen un ferm compromís amb la inclusió de les persones que requereixen d’instal·lacions adaptades i treballen per a donar resposta a tots aquells atletes que pateixen discapacitats i han fet de l’esport el seu estil de vida. 

Sota la gestió d’FGC Turisme, les estacions d’Espot i La Molina demostren temporada rere temporada el seu compromís amb l’esport adaptat a favor de tots aquells atletes amb discapacitat que gaudeixen competint a la neu. Les condicions i els serveis que ofereixen ambdues estacions estan pensats perquè tothom en pugui fer ús, i les seves instal·lacions posen a la disposició dels esquiadors i esquiadores amb discapacitat totes les facilitats que puguin necessitar per a gaudir de la neu sense limitacions. Espot i La Molina tenen un ferm compromís amb la inclusió de persones amb discapacitat i s’han convertit diverses vegades en la seu de competicions com FIS Para SnowSports World Championships.

Mostrar formulari de contacte