Salvador Illa i Xavier Espot acorden reprendre les reunions periòdiques per intensificar la col·laboració entre Catalunya i Andorra
El president de la Generalitat i el cap de Govern andorrà pacten en la primera visita oficial celebrada aquest dilluns a Barcelona que la propera trobada se celebrarà al Principat durant el 2025. Amb la Delegació del Govern d’Espanya a Catalunya s'ha decidit crear un grup de treball sobre qüestions migratòries
El Palau de la Generalitat ha acollit aquest dilluns la primera reunió oficial entre el president de Catalunya, Salvador Illa, i el cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, durant la qual s’han compromès a intensificar la relació institucional entre ambdós territoris. De fet, a la trobada s'ha acordat reprendre el calendari de reunions periòdiques "per avançar en termes de col·laboració transfronterera i donar continuïtat als treballs realitzats en el marc dels diferents grups temàtics creats per afrontar els reptes compartits". En aquest sentit, el cap de Govern del Principat ha convidat el president Salvador Illa a visitar Andorra durant el 2025.
Xavier Espot ha expressat la satisfacció per reprendre amb Salvador Illa les trobades al més alt nivell i ratificar les excel·lents relacions bilaterals que existeixen. “Compartim àmbits prioritaris, com són la promoció i projecció exterior de la cultura i llengua catalanes, la millora de les infraestructures -especialment de l’aeroport i les connexions terrestres amb l’Alt Urgell-, la sanitat, el desenvolupament econòmic, el treball, el medi ambient i el patrimoni natural, l'agricultura i la cooperació transfronterera, entre d'altres”, ha dit el cap de govern. Espot ha afegit que "és lògic intensificar la cooperació perquè tenim interessos comuns i, per damunt de tot, hem de vetllar per millorar la qualitat de vida de les nostres ciutadanes i ciutadans”.
La trobada ha tingut lloc després de la reunió de treball que va mantenir el passat mes d’octubre la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, amb el conseller d’Unió Europea i Acció Exterior de la Generalitat, Jaume Duch, en què es va pactar donar continuïtat al pla de treball 2024-2026 sobre infraestructures, residus, salut i energia. A més, aquest dilluns també s’ha incidit en el fet que en el marc Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) Andorra i Catalunya treballen conjuntament "per a la dinamització del teixit econòmic i social dels Pirineus i el creixement sostenible de la zona".
Vincles entre Andorra i Catalunya
Tant el cap de Govern com el president de la Generalitat han recordat els vincles que uneixen Andorra i Catalunya, com per exemple l’elevat nombre de turistes catalans que rep anualment el Principat, el pas diari de gairebé 1.800 treballadores i treballadors que cada dia travessen la frontera del riu Runer -principalment des de la comarca de l’Alt Urgell- o amb el fet que la comunitat resident a Andorra més important és l’espanyola, amb 28.000 habitants, la meitat dels quals són catalans. A més, també s'ha apuntat al fet que un percentatge molt important de joves andorrans estudien a universitats catalanes.
Reunió d'Espot amb el delegat del Govern d'Espanya a Catalunya
Xavier Espot també s'ha reunit també aquest dilluns amb el delegat del Govern d’Espanya a Catalunya, Carlos Prieto, amb l’objectiu de reforçar la cooperació transfronterera entre les dos administracions i per abordar temàtiques relatives a les infraestructures i mobilitat. Durant la trobada, també s'ha decidit promoure la creació d’un grup de treball sobre qüestions migratòries format per una representació de l’executiu andorrà i, per la banda espanyola, per membres de la Secretaria d’Estat de Migracions del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions; la Secretaria d’Estat de Seguretat del Ministeri d’Interior i la Delegació del Govern espanyol a Catalunya.
La comissió, de la qual properament se’n concretarà la composició i el calendari de treball, estudiarà, entre altres qüestions, com agilitzar els permisos de residència i treball dels nacionals andorrans a Espanya. Aquest grup de treball, a més, també tractarà sobre la relació entre els assumptes de l’Estat espanyol a Catalunya i a Andorra. Un d’aquests punts d’estudi serà la situació de l’Aeroport d’Andorra-La Seu, que és de titularitat del Govern de la Generalitat de Catalunya. En aquest punt, el delegat del Govern espanyol ha informat que els vols provinents de països de fora de l’espai Schengen podran operar des de l’Aeroport sota el control i supervisió de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.
D’altra banda, el cap de Govern ha explicat a Prieto que les negociacions de l’Acord d’associació amb la Unió Europea van finalitzar el desembre de l’any passat i, que al llarg d’aquest 2024, l’executiu ha realitzat accions de comunicació per explicar-lo a la ciutadania i que, després de la signatura de l’Acord, es preveu celebrar una consulta vinculant al voltant d’aquest. Finalment, i amb l’objectiu de donar continuïtat als acords sorgits d’aquesta reunió, Xavier Espot ha convidat Carlos Prieto a visitar Andorra i celebrar una nova reunió de treball pròximament.