Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Espot manifesta l’aposta decidida d’Andorra d’implementar mesures ambicioses per lluitar contra el canvi climàtic

Espot manifesta l’aposta decidida d’Andorra d’implementar mesures ambicioses per lluitar contra el canvi climàtic

El cap de Govern d'Andorra participa aquest dilluns en la Cimera del Clima (COP25), que se celebra a Madrid

Xavier Espot assisteix a la Cimera del Clima a Madrid (Foto: Govern d'Andorra)
Xavier Espot assisteix a la Cimera del Clima a Madrid (Foto: Govern d'Andorra)
02/12/2019 18:55

El cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, ha afirmat que el país té la voluntat d'intensificar les polítiques de sostenibilitat mediambiental per reduir i aconseguir assolir el nivell zero d'emissions de gasos d’efecte hivernacle. Espot, acompanyat per l'ambaixador d'Andorra a Espanya, Vicenç Mateu, ha participat aquest dilluns en la Cimera del Clima (COP25) que se celebra a Madrid amb l'objectiu de fixar plans d'acció globals per a una nova fase d'acció climàtica. La Conferència s'ha inaugurat amb la presència de 50 caps d'Estat o de Govern i representants dels principals organismes internacionals.

Espot ha destacat davant els 50 mandataris aplegats a la taula rodona d'Alt Nivell que al Principat hi ha un consens transversal de totes les forces polítiques en favor de la lluita contra el canvi climàtic i que, l'any passat, el Consell General va aprovar per unanimitat la Llei de Transició Energètica i Lluita contra el Canvi Climàtic, que reflecteix els compromisos i la contribució nacional a la qual Andorra es va comprometre en l'Acord de París.

El cap de Govern ha remarcat que actualment les polítiques de sostenibilitat s'estan enfocant molt particularment en l'àmbit de la mobilitat i de la calefacció, els punts identificats com principals fonts d'emissions en el territori. Així, s'estan esmerçant esforços en donar un impuls decidit a la mobilitat elèctrica, amb una política d'ajudes directes a la compra de vehicles elèctrics i una xarxa de carregadors que es compta entre les més denses del món. També ha exposat la voluntat del Govern de reforçar el model de transport públic i, de la mateixa manera, ha explicat com s'està treballant en un sistema de mobilitat integrada que inclogui vehicles elèctrics.

Eficiència energètica en les obres de nova construcció

Espot ha relatat també que per Llei les obres de nova construcció han de complir els estàndards d'eficiència energètica perquè el consum esdevingui gairebé nul, desenvolupant projectes de sistemes de subministrament d'aigua calenta i calefacció més eficient i desplegant una nova regulació energètica que incentivi l'ús d'energies renovables, l'autoproducció i l'autoconsum.

Amb aquestes mesures, ha afegit el cap de Govern, "es preveu reduir la nostra dependència energètica, augmentant la producció nacional fins a cobrir el 33% el 2030, data en què el 75% de la producció nacional d'energia ha de provenir de fonts renovables".

Sostenibilitat

Xavier Espot s'ha referit a la necessitat d'alinear, tan globalment com en l'àmbit local, tots els esforços al voltant del repte de la sostenibilitat. En aquest sentit ha afirmat que els fòrums multilaterals han de donar una resposta efectiva als grans reptes actuals i que, per aquest motiu, Andorra acollirà el novembre de l'any que ve la Cimera Iberoamericana de Caps d'Estat i de Govern sota el lema ‘Innovació per al Desenvolupament Sostenible - Objectiu 2030’.

La Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic COP25 es durà a terme fins al 13 de desembre sota la presidència del Govern de Xile i amb el suport logístic del Govern d'Espanya. La presidenta designada per a la conferència és Carolina Schmidt, Ministra de Medi Ambient de Xile. La sessió ha estat inaugurada pel secretari general de les Nacions Unides, António Guterres.

La COP25

La COP25 se celebra amb la voluntat d'assolir els passos successius i necessaris en el procés de negociacions sobre el canvi climàtic de les Nacions Unides, revisant l'aplicació de les normes de l'Acord de París a la COP24 celebrada a Polònia i augmentar els nivells d'ambició de cara al 2020, moment en el qual els països s'han compromès a lliurar nous i actualitzats plans nacionals de mesures per combatre el canvi climàtic.

Una delegació andorrana, encapçalada per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, es desplaçarà la setmana entrant a Madrid per tal de participar en la Conferència de les Parts i els diferents esdeveniments programats durant els pròxi

Mostrar formulari de contacte