Esquerra demana celeritat a la Generalitat per conèixer l'origen dels incendis al Pirineu
El grup republicà exigeix una resposta ràpida envers els afectats i es mostra crític amb la política forestal actual i amb els riscos de la MAT Els jutjats de la Seu i Tremp ja han obert diligències amb relació als quatre sinistres
La Federació Regional d’ERC a l’Alt Pirineu, un cop estabilitzat l’episodi d’incendis forestals, ha demanat a la Generalitat "la major celeritat possible per tal de conèixer l'origen de tots els focs". Així mateix, el grup republicà ha exigit una resposta ràpida envers els afectats i s'ha mostrat crític amb la política forestal actual, "que augmenta el risc d'incendis".
Esquerra indica en un comunicat que, tot i que accepta les condicions excepcionals de sequera i les dificultats meteorològiques en les tasques d’extinció, "cal treballar a fons per descobrir les causes dels sinistres". En aquest sentit, assenyala que en els casos en què l’estat de les línies elèctriques hagi estat el detonant de les flames, "caldrà exigir responsabilitats a les companyies i instar-les a fer el manteniment de les instal.lacions".
La Federació aprofita l'avinentesa per manifestar que "abans d’invertir en projectes faraònics com la MAT, seria més beneficiós per al territori disposar de les línies actuals en un bon estat i fer-ne la neteja quan toca". I afegeix: "A part de les raons ecològiques, mediambientals i territorials, una infraestructura com la MAT representa un risc per les dimensions i capacitats de la línia".
En relació amb els afectats, tant privats com municipals, Esquerra sol.licita atendre'ls ràpidament "per pal•liar els efectes dels incendis el més aviat possible". El grup també espera que la Generalitat exerceixi la màxima pressió possible sobre els responsables dels focs, perquè les resolucions no s’eternitzin en processos judicials llargs i costosos.
Política forestal
Per últim, la Federació regional d'ERC a l'Alt Pirineu alerta del fet que gran part dels boscos pirinencs són comunals, a diferència de la resta de Catalunya. "No creiem que s’estigui duent a terme una bona política forestal, ja que ens trobem amb unes comarques amb una superfície molt extensa i l'administració no està prou ben dotada per donar resposta a les seves necessitats silvícoles".
El grup republicà també remarca que, en el marc de la política de retallades que està duent la Generalitat de Catalunya, el fet de rebaixar el percentatge de subvenció pels ajuts de gestió forestal sostenible (amb els quals es realitzen els treballs silvícoles), fa que la majoria d’ajuntaments pirinencs no puguin tirar endavant les actuacions proposades "amb el conseqüent perjudici per l’estat dels boscos, ja que s’augmenta progressivament el risc d’incendis forestals".
Esquerra demana que es posin els mitjans necessaris per intentar que no es repeteixi un episodi com el que s'ha viscut aquests darrers dies, "ja que des de la nostra formació som conscients que un dels més grans valors que tenim al Pirineu és el nostre entorn, i som tots responsables de fer perdurar aquest valor a les futures generacions".
Les línies elèctriques, hipòtesi principal
També amb relació a les reaccions als incendis, els Jutjats de la Seu d'Urgell i de Tremp ja han obert aquest dimarts diligències per investigar els sinistres i les possibles causes. Segons ha informat el cos d'Agents Rurals, el jutjat urgellenc s'ocuparà dels focs de les Valls de Valira i Montanissell; i el pallarès, dels de Gerri de la Sal i Viu de Llevata. El cap d'Agents Rurals de Lleida, Llorenç Ricou, ha assenyalat que en el de Gerri és on està menys clar l'origen, si bé la "hipòtesi principal" apunta a un transformador elèctric i unes línies que donen subministrament a un túnel.
En el cas de Montanissell i Viu de Llevata, les mateixes fonts apunten que les línies elèctriques ja s'entreveuen com la causa més probable, segons ha informat aquest migdia COM Ràdio. Pel que fa a Calbinyà, s'estudia si el foc es va originar en una carbonera amb restes forestals, tal i com van apuntar en principi alguns veïns.