Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Estamariu disposa d'un nou forn de pa, la primera botiga que s'hi obre en 25 anys

Estamariu disposa d'un nou forn de pa, la primera botiga que s'hi obre en 25 anys

El negoci l'ha impulsat una família de Terrassa, amb llarga experiència com a forners, que recentment s'ha establert al poble. Perquè l'activitat sigui viable també preveuen vendre a d'altres poblacions del voltant

03/01/2024 10:45

Estamariu ha començat el 2024 amb una bona notícia: des d'ara disposa de forn de pa artesà i brioxeria, anomenat Ca la Xata. Un fet rellevant perquè feia ja 25 anys que no s'obria cap nou establiment comercial en aquesta població del nord de l'Alt Urgell, que tot just té 130 habitants fixos. L'última experiència havia estat una botiga que hi havia dins l'hotel del poble (l'actual Hotelet d'Estamariu) i que es va tancar ja fa un quart de segle. 

La nova fleca l'ha impulsat una família de Terrassa que s'ha establert recentment a Estamariu. A més a més, és una activitat que no els ve de nou ni molt menys, perquè compten amb una llarga experiència com a forners a la cocapital del Vallès Occidental, on hi tenien un establiment al centre de la ciutat. La seva denominació recupera el nom amb què era coneguda a Terrassa l'àvia de Quim Sànchez, l'impulsor d'aquest negoci juntament amb la seva parella, Esther Masana. De fet, ell representa la quarta generació del negoci de forner i remarca que, amb la seva família, han apostat per fer "un canvi de vida radical". I assegura que la rebuda que han tingut al poble ha estat "impressionant" i que ells hi estan "encantats".

Sánchez ha explicat a l'ACN que el seu forn pretén donar valor al producte d'elaboració artesana, tant del pa tradicional com de varietats integrals amb nous, sègol i espelta o productes de brioixeria com ara magdalenes, croissants o coques de sucre, entre d'altres. En aquest sentit, creu que obrir en aquest petit poble pirinenc pot ser positiu, en un moment en què en diversos llocs s'estan produint tancaments per l'encariment dels preus i la gran competència de les grans superfícies a les àrees urbanes com el Vallès.

Elements de l'antiga fleca familiar

De la seva banda, Esther Masana ha comentat que estan molt il·lusionats amb el nou projecte, situat als baixos de la seva nova casa. Tot i això, pretenen que els productes vagin més enllà de la botiga física i per això ja han començat a fer repartiment als pobles del voltant, els quals també tenen una oferta comercial escassa o, en alguns casos, inexistent. Així, la idea que tenen és la de planificar diferents rutes en funció del dia de la setmana amb objectiu de "portar producte bo i de qualitat a qui ho demani".

Masana afirma que el pa que fan al seu establiment no té "res a veure" amb el que es pot trobar als prestatges d'un gran supermercat. I hi afegeix que "si hem de fer quilòmetres per servir el producte, ho farem". A la nova fleca han volgut recuperar d'altres elements que han format part de la seva història, com ara unes rajoles que tenien al primer establiment que va obrir la família, a Terrassa, o bé la porta d'entrada a l'obrador, que també l'han portat des del Vallès Occidental.

 

Accions per reactivar la Vall del Port Negre

A Estamariu, anys enrere, els veïns es proveïen de productes com el pa amb el servei que els prestava un establiment de la Seu d'Urgell, que els hi feia arribar al municipi. Ara, la nova fleca s'ha convertit en el primer comerç que s'obre al poble en un quart de segle.

Precisament, des de fa un any Estamariu impulsa l'autoocupació en feines vinculades al territori mitjançant el cicle 'Tast d'Oficis', creat per la Fundació Planes Corts. Es tracta d'un conjunt de sessions formatives, un cop al mes, sobre diferents activitats econòmiques que poden permetre el manteniment o establiment de població tant en aquest municipi com a l'EMD de Bescaran, que pertany a les Valls de Valira però comparteix amb Estamariu el fet de conformar la Vall del Port Negre. La bona rebuda de la idea ha motivat que aquest 2024 se li doni continuïtat, amb onze noves propostes fins al desembre vinent.

  • Quim Sànchez i Esther Masana atenen uns clients a Ca la Xata, el forn de pa que han obert a Estamariu (Foto: ACN)
    Quim Sànchez i Esther Masana atenen uns clients a Ca la Xata, el forn de pa que han obert a Estamariu (Foto: ACN)
  • Façana del nou forn de pa d'Estamariu (Foto: ACN)
    Façana del nou forn de pa d'Estamariu (Foto: ACN)

Mostrar formulari de contacte