Estamariu disposa d'un nou forn de pa, la primera botiga que s'hi obre en 25 anys
El negoci l'ha impulsat una família de Terrassa, amb llarga experiència com a forners, que recentment s'ha establert al poble. Perquè l'activitat sigui viable també preveuen vendre a d'altres poblacions del voltant
De la seva banda, Esther Masana ha comentat que estan molt il·lusionats amb el nou projecte, situat als baixos de la seva nova casa. Tot i això, pretenen que els productes vagin més enllà de la botiga física i per això ja han començat a fer repartiment als pobles del voltant, els quals també tenen una oferta comercial escassa o, en alguns casos, inexistent. Així, la idea que tenen és la de planificar diferents rutes en funció del dia de la setmana amb objectiu de "portar producte bo i de qualitat a qui ho demani".
Masana afirma que el pa que fan al seu establiment no té "res a veure" amb el que es pot trobar als prestatges d'un gran supermercat. I hi afegeix que "si hem de fer quilòmetres per servir el producte, ho farem". A la nova fleca han volgut recuperar d'altres elements que han format part de la seva història, com ara unes rajoles que tenien al primer establiment que va obrir la família, a Terrassa, o bé la porta d'entrada a l'obrador, que també l'han portat des del Vallès Occidental.
#Estamariu disposa d'un nou forn de pa, la primera botiga que s'obre en 25 anys en aquesta població de l'#AltUrgell. L'ha impulsat una família de #Terrassa amb experiència com a forners. + info: https://t.co/faBsry8nCB #Pirineu 📷ACN pic.twitter.com/nwynhO32a3
— RàdioSeu (@RadioSeu) January 3, 2024
Accions per reactivar la Vall del Port Negre
A Estamariu, anys enrere, els veïns es proveïen de productes com el pa amb el servei que els prestava un establiment de la Seu d'Urgell, que els hi feia arribar al municipi. Ara, la nova fleca s'ha convertit en el primer comerç que s'obre al poble en un quart de segle.
Precisament, des de fa un any Estamariu impulsa l'autoocupació en feines vinculades al territori mitjançant el cicle 'Tast d'Oficis', creat per la Fundació Planes Corts. Es tracta d'un conjunt de sessions formatives, un cop al mes, sobre diferents activitats econòmiques que poden permetre el manteniment o establiment de població tant en aquest municipi com a l'EMD de Bescaran, que pertany a les Valls de Valira però comparteix amb Estamariu el fet de conformar la Vall del Port Negre. La bona rebuda de la idea ha motivat que aquest 2024 se li doni continuïtat, amb onze noves propostes fins al desembre vinent.