Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Esterri de Cardós proposa ubicar a Ginestarre una seu de l'Agència de la Natura de Catalunya

Esterri de Cardós proposa ubicar a Ginestarre una seu de l'Agència de la Natura de Catalunya

L'ajuntament pallarès vol que Casa Bringué aculli les oficines del nou òrgan aprovat aquest dimecres pel Parlament. L'edifici és propietat del Departament de Territori i està previst que s'hi ubiqui una aula ambiental i un museu etnogràfic
Casa Bringué, a Ginestarre (Foto: TES)
18/06/2020 10:55

L'Ajuntament d'Esterri de Cardós vol que Casa Bringué (al poble de Ginestarre), sigui una de les seus de l'Agència de la Natura al Pirineu. Aquest oferiment neix arran de l'aprovació de l'Agència ahir dimecres i del fet que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha promès que el nou òrgan tindrà una "estructura descentralitzada" i estarà "ubicada als territoris amb més relació amb el patrimoni natural". El consistori del Pallars Sobirà ja s'ha adreçat des d'aquest dimecres mateix a d'antres entitats de la comarca per demanar-los el seu suport.

El conjunt arquitectònic de Casa Bringué és propietat del Departament de Territori des de l'any 2009 i hi ha un projecte per ubicar-hi una "aula ambiental" i un museu etnogràfic. L'Ajuntament d'Esterri de Cardós creu que "la instal·lació d'aquestes oficines donaria l'impuls definitiu a aquesta casa i als projectes que hi ha al seu entorn, després de més d'una dècada de paralització". A la carta que han enviat a les entitats locals, i a la qual ha tingut accés l'ACN, s'hi exposa que les valls de Cardós,  amb els seus tres municipis (Lladorre, Ribera de Cardós i Esterri de Cardós), sempre han estat "al marge i sovint oblidades" a l'hora d'acollir organismes públics per la seva condició de "vall perifèrica". Per això, creuen que aquesta Agència pot ser "l'oportunitat d'equilibrar la comarca en matèria de representació pública" i "un motor de dinamització per a tota la vall".

El consistori creu que, per tant, Casa Bringué "hauria de ser una de les seus d'aquesta Agència al territori", tant per la seva localització "al centre de la vegueria de l'Alt Pirineu" com per "l'afectació de figures de protecció que té al seu territori". Esterri de Cardós és el municipi més petit del Pallars Sobirà i el quart més petit de Catalunya, però la major part del seu territori està afectat amb figures de protecció ambiental i té una economia que depèn bàsicament de la ramaderia extensiva.

L'Ajuntament també fa esment "del debat i les tensions que s'han generat al voltant de la creació de l'Agència" a la comarca del Pallars Sobirà. Però creu que "ara és el moment de passar pàgina" i que una bona manera de fer-ho seria que la Generalitat els compleixi amb la promesa de deixar-los "participar activament en l'elaboració dels estatuts que regiran aquesta Agència" i que la seu del nou òrgan al Pirineu "estigui al Pallars Sobirà".

Mostrar formulari de contacte