Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Estudiants del grau de Llengua i Literatura Catalanes de la URV visiten l’Alt Urgell per conèixer els orígens del català

Estudiants del grau de Llengua i Literatura Catalanes de la URV visiten l’Alt Urgell per conèixer els orígens del català

El recorregut, emmarcat en la primera parada de la Ruta de les Homilies, va incloure les poblacions de Cabó, Organyà i la Seu
Alumnes i professors de la Universitat Rovira i Virgili a Cabó (Foto: Montse Riu i Piqué)
20/05/2022 19:50

Un grup de trenta d’estudiants i tres professors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona van fer el passat divendres 13 de maig la primera parada de la Ruta de les Homilies d’Organyà, que comprèn visites a Cabó, Organyà i la Seu d’Urgell. La iniciativa va anar a càrrec del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili, en col·laboració amb l’Associació d’Amics de la Vall de Caboet, l’Ajuntament d’Organyà i l’Arxiu Capitular d’Urgell.

Els alumnes i el professorat van ser rebuts al poble de Cabó per membres de l’Associació Amics de la Vall de Caboet. Montse Riu, membre d’aquesta entitat, es va encarregar de donar a conèixer als visitants les particularitats de l’església romànica de Sant Serni, el llinatge dels Caboet, així com la importància històrica i lingüística dels Greuges de Guitard Isarn. D’aquest document se n'ha descobert l’autoria recentment: el va escriure el sotsdiaca Ramon. D'altra banda, el medievalista Josep Maria Salrach n’ha establert una datació més precisa, l’any 1105.

Un cop acabada la visita a Cabó els participants de la ruta van enfilar cap a Organyà, on Maite Argerich, regidora de Cultura de l’Ajuntament de la Vila, els va donar la benvinguda. Durant l’estada a la vila de les Homilies, un dels professors acompanyants, el filòleg Pere Navarro, especialitzat en gramàtica històrica, va analitzar amb els estudiants una de les sis homilies que formen l’homiliari d’Organyà. Havent dinat, el grup va visitar de la mà de Montse Riu l’interior i l’espai sota teulada de l'església de Santa Maria, indret on es van predicar i es van guardar les homilies durant vuit segles.

La darrera parada dels universitaris va tenir lloc a la Seu d’Urgell, en concret a l’Arxiu Capitular d’Urgell, on l'arxiver mossèn Benigne Marquès els va mostrar tres dels pergamins que es conserven a l’arxiu, relacionats per motius diversos amb la llengua catalana: l’Acta de Consagració de la Catedral d’Urgell (segles  IX o XI), un pergamí d’un fragment del 'Liber Iudicum' traduït al català (mitjan segle XII) i el manuscrit dels Greuges de Sant Pere de Graudescales, un document redactat íntegrament en català, també de mitjan segle XII.

Tant el Departament de Filologia Catalana de la URV com les entitats de l’Alt Urgell que van coorganitzar la ruta han valorat positivament aquesta experiència. Des de l’Associació d’Amics de la Vall de Caboet i l’Ajuntament d’Organyà preveuen que altres universitats dels Països Catalans s’engrescaran a fer aquest itinerari dels orígens de la llengua, que permet conèixer els indrets on es van gestar i conservar durant segles aquests primers textos, al mateix temps que se’n poden contemplar facsímils o originals.

La Ruta de les Homilies d'Organyà

La Ruta de les Homilies d’Organyà és un trajecte pels territoris de parla catalana amb indrets i persones que han contribuït a configurar la llengua catalana. Promoguda per l’Associació d’Amics de les Homilies d’Organyà, té com a objectiu reforçar el compromís ciutadà amb el català i establir lligams i complicitats entre diversos indrets on es parla la llengua. Té el suport de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i les direccions generals de la Generalitat Valenciana i del Govern de les Illes Balears, i d’ajuntaments i diputacions de Catalunya. El circuit té nou punts d’interès.

Mostrar formulari de contacte