Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Estudien crear una comissió per definir el límit fronterer a l'entorn d'Os de Civís

Estudien crear una comissió per definir el límit fronterer a l'entorn d'Os de Civís

Els governs espanyol i andorrà confien a arribar a un acord que eviti la paralització del parc solar impulsat en els terrenys en conflicte. Els Agents Rurals demanen "que no se'ls utilitzi políticament", després que Àngel Ros ha qüestionat l'acta que van aixecar divendres passat

Un membre dels Agents Rurals observa el parc solar impulsat a la zona fronterera amb Andorra, a prop del poble d'Os de Civís (Foto: Agents Rurals)
Un membre dels Agents Rurals observa el parc solar impulsat a la zona fronterera amb Andorra, a prop del poble d'Os de Civís (Foto: Agents Rurals)
17/11/2021 18:25

Els governs espanyol i andorrà volen crear una "comissió mixta", amb tècnics geògrafs i topògrafs de tots dos estats, per definir els límits fronterers entre el Principat d'Andorra i el municipi de les Valls de Valira, a la zona propera al poble d'Os de Civís, on una empresa andorrana impulsa actualment un parc fotovoltaic que, segons la direcció del Parc Natural de l'Alt Pirineu, envairia territori català.

La proposta l'ha anunciat l'ambaixador d'Espanya a Andorra, Àngel Ros, i l'ha confirmat l'executiu andorrà, que creu que, si es confirma que la instal·lació ocupa territori no andorrà, caldria paralitzar els treballs i constituir una comissió bilateral per intentar arribar a un acord i definir el límit fronterer en aquell punt. Ambdues parts es mostren optimistes de poder assolir un pacte que eviti l'aturada de l'obra.

Per tal de poder comprovar-ne els límits i mirar de delimitar la frontera en aquest punt, efectius dels Agents Rurals i del Cos de Banders d'Andorra tenien previst desplaçar-se fins al planell divendres passat, però l'operatiu es va cancel·lar poques hores abans. Sobre aquell fet, i en declaracions al diari lleidatà Segre, Àngel Ros ha qüestionat les darreres hores l'autoritat del cos rural català per "investigar sobre els límits geogràfics territorials".

Aquesta valoració ja ha tingut avui mateix la resposta dels Agents Rurals. El seu director general, Marc Costa, ha demanat "no utilitzar políticament" el cos en la polèmica sobre aquest límit fronterer. Costa ha recordat a Ros que els seus efectius "no entren ni surten" en conflictes que no són de la seva competència i ha lamentat que s'hagin fet unes "explicacions incorrectes" sobre la seva actuació. Concretament, els agents desplaçats a la zona es van limitar a aixecar una acta, explicar la situació i assenyalar que l'origen del conflicte en aquest paratge, conegut com el Pla de la Tossa, rau en el fet que tant la cartografia d'Espanya com la d'Andorra la consideren com a "terrenys propis" dels respectius estats.

Comprovar una actuació en zona protegida

D'altra banda, el responsable dels Agents Rurals ha defensat l'actuació dels seus efectius, que es van desplaçar a la zona i es van limitar a fer "allò que els correspon per llei": comprovar si s'ha fet o no una construcció il·legal en una zona natural protegida. Costa ha explicat que, després de fer les comprovacions a la zona, van redactar un informe d'ubicació del parc segons les cartografies existents, i que ja l'han traslladat a les administracions competents: la Conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (com a responsable dels Parcs Naturals), l'Ajuntament de les Valls de Valira, l'EMD d'Os de Civís i la delegació del govern espanyol a Catalunya.

De fet, el responsable del cos ha aprofitat per recordat que al 2008 ja hi va haver un conflicte semblant, relacionat amb unes basses. Llavors, "com que no estava clar de quin estat era, el jutjat va posar el procediment en suspens fins que es decidís de qui era la franja de terreny, però ja som a 2021 i som en la mateixa situació", ha lamentat.

Andorra defensa que el límit de la seva cartografia és correcte

Mentrestant, i tot i aquesta proposta de comissió, el Govern d'Andorra ha defensat aquesta tarda que el parc fotovoltaic és en territori del Principat. Malgrat això, el ministre portaveu de l'executiu andorrà, Eric Jover, ha matisat que si els seus homòlegs espanyols mantenen el punt de vista contrari "evidentment hi haurà diàleg entre estats".

Jover ha explicat que de forma "proactiva" ja s'han posat en contacte amb les autoritats de l'estat veí, després del rebombori que ha provocat la publicació de la notícia la setmana passada. En aquest sentit, ha dit que ells han de fer "els processos que considerin escaients" per verificar, des de la seva banda, si hi pot haver un "punt de confusió" sobre la frontera en aquell indret. Llavors, hi ha afegit el ministre, caldrà que les dos administracions s'asseguin per revisar tota la documentació que fixa els punts fronterers i mirar d'arribar a un acord. Prèviament ja hi ha hagut contactes entre ambdues parts, però ara cal que els tècnics facin les "oportunes verificacions", abans d'iniciar un diàleg polític.

El ministre portaveu ha recordat que aquest tipus de procediments són "relativament habituals" a l'hora de revisar fronteres entre estats, amb l'afegit que en aquests casos es tracta de zones de muntanya amb poca activitat humana, i això implica que els conflictes fronterers sovint siguin "menors".

Plaques solars per proveir l'estació d'esquí

El parc solar, impulsat per l'empresa Nord Andorrà, s'ha construït principalment per subministrar energia renovable a l'estació d'esquí de Vallnord-Pal Arinsal, a la parròquia de la Massana. El cas és que, segons les cartografies editades tant a Catalunya com a Espanya, els límits travessen pel mig d'aquests terrenys. En canvi, els mapes publicats des del Principat situen tota la planícia està en territori andorrà. A més a més, es dóna la circumstància que a la banda catalana, ja dins el municipi de les Valls de Valira, la zona està protegida i forma part del Parc Natural de l'Alt Pirineu, motiu pel qual recentment els responsables d'aquest espai protegit van denunciat públicament el cas.

Mostrar formulari de contacte