Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Estudien la presència de vinyes a l'Alt Urgell a l'Edat Mitjana

Estudien la presència de vinyes a l'Alt Urgell a l'Edat Mitjana

El doctor de la UB Mariano Barriendos troba proves que aquest conreu estava consolidat al Pirineu, per una època de clima més suau. Creu que pot donar pistes sobre l'actual canvi climàtic
Detall d'una vinya
16/08/2007 21:09

El geògraf del departament d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona (UB) Mariano Barriendos està duent a terme aquest estiu a la Seu d’Urgell un estudi sobre el passat del conreu de la vinya a l’Alt Urgell i al Pirineu. Les dades recopilades fins ara, segons el professor, constaten que durant un llarg període de l’Edat Mitjana aquesta activitat va estar consolidada a la comarca, com també a Andorra i el Ripollès, entre d’altres parts del Pirineu.

Mariano Barriendos explica: “Estem buscant arxius històrics i informació sobre el clima del passat. Investiguem un comportament càlid que hi va haver aquí a l’alta edat mitjana que ens pot donar referents sobre com pot ser el clima aquests anys vinents”. El doctor en Geografia asegura, en declaracions a COM Ràdio, que estan trobant “testimonis indubtables” que entre l’any 800 i el 1250 hi va haver “ocupacions a muntanya d’activitats típicament mediterrànies, com per exemple oliveres i vinyes, en altituds en les quals avui el que hi trobem són pastures, boscos i estacions d’esquí”.

A més a més, segons Barriendos, hi va haver una activitat consolidada de compravenda de vinyes i hi havia explotacions que produïen vi: “Hi ha restes arqueològiques que demostren l’existència de cubs de vi, premses...és a dir, que no portaven el vi comprat de zones més càlides sinó que el produïen ells mateixos, hi havia comercialització sense cap problema”. Aquesta època es va trencar bruscament al segle XIII amb l’inici d’una etapa de quatre segles de temperatures més fredes i ambient més sec.
Amb l’estudi, la Universitat de Barcelona vol avançar en un objecte d’estudi que, tanmateix, ja s’ha analitzat més a fons en d’altres territoris amb clima fred: “En aquesta mena de recerca anem una mica endarrerits pel que fa a la resta d’Europa, on tenen indicis que hi havia temperatures d’entre un i dos graus i mig per damunt de les del segle XX”. L’època analitzada va viure unes condicions càlides, però acompanyades d’unes pluges molt suaus i molt regulars.

L’altre punt d’interès de la recerca és que, en ple debat sobre el canvi climàtic, pot donar pistes sobre el futur. Per Mariano Barriendos, “aquesta és la situació que anirem tenint, però en aquest cas provocada probablement per la contaminació i pels agents humans”. Amb tot, matisa: “Estem entrant en un episodi climàtic nou, del qual ara hi ha molta incertesa sobre com serà a llarg termini perquè veiem que els escenaris no corresponen d’un any per l’altre”.

Mostrar formulari de contacte