Excel·lent balanç del programa de sostenibilitat ambiental dels Campionats del Món d'Eslàlom i Descens a la Seu d'Urgell
L'organització destaca que es van generar 6,2 quilograms de residus per cada 100 persones, davant dels 20 previstos, i se'n van reciclar el 81 per cent, enfront del 70 per cent establert com a objectiu
L’informe final del projecte de sostenibilitat dels Campionats del Món de Descens i Eslàlom 2019 -celebrats al Parc Olímpic del Segre de la Seu d’Urgell el passat mes de setembre- conclou que els resultats obtinguts han millorat els objectius marcats per l’organització d’aquest esdeveniment esportiu.
Cal recordar que la Federació Internacional de Canoa i el Comitè Organitzador dels Campionats del Món de Piragüisme van acordar treballar conjuntament que campionats fossin unes competicions respectuoses amb el medi ambient. Aquesta ha estat una experiència pilot per a totes les competicions mundials de la Federació Internacional de Canoa.
Reducció dràstica de residus
En aquests campionats es van donar cita al Parc Olímpic del Segre, del 20 al 29 de setembre, un total de 27.700 persones (atletes, organitzadors, voluntaris, VIPS i públic en general), que van generar 6,2 quilos de residus per cada 100 persones. Es tracta d'una xifra “molt inferior” als 20 quilos que s’havia establert com a objectiu.
Pel que fa al reciclatge ascendeix al 81%, davant del 70% fixat en el programa, essent un altre repte complert i superat.
Una altra dada important és el nombre d’objectes d’un sol ús que es va evitar fer servir durant el campionat. Van ser més de 72.350 objectes, entre vaixella, envasos de beguda i gots. Per aconseguir-ho, es va utilitzar sis jocs complerts de vaixella de ceràmica, cinc barres de beguda que només disposaven de tiradors per a begudes sense envàs, un tirador de cervesa, a més de l'ús d’ampolles i gots reutilitzables.
Davant d’aquestes dades, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, manifesta que si l'experiència ratifica que, si en un esdeveniment tan gran com un Mundial, amb 27.700 persones implicades, es pot minimitzar els residus i reciclar-ne fins un 81%, "imaginem-nos el que individualment podem fer cadascú a casa seva”.
Mesures diverses
Una altra mesura per fer una competició sostenible va ser la instal·lació de tres fonts públiques connectades a la xarxa de subministrament d’aigua potable de la Seu d’Urgell. Alhora, també es van instal·lar sanitaris sense productes químics, connectats al clavegueram. Es va evitar el malbaratament alimentari amb la recollida diària de l’excedent de pa i menjar cuinat. A més a més, en finalitzar el campionat també es va recollir l’excedent d’aliments no consumits i es va lliurar al projecte Aliments per Solidaritat de l’Alt Urgell.
Val a dir que també es va senyalitzar la zona del públic indicant les mesures que es prenien per millorar la sostenibilitat el transcurs d’aquest campionats de piragüisme. Així mateix, es van fer 150 enquestes per comprovar el coneixement entre el públic i els atletes de les mesures de sostenibilitat.
Cost de les mesures de sostenibilitat
L’informe final d’aquest projecte de sostenibilitat ambiental dels Campionats del Món de Piragüisme remarca que les mesures han representat un 2,1% de la despesa total del pressupost de l’esdeveniment, és a dir, 16.000 euros. Jordi Fàbrega conclou que és important "el gran retorn mediambiental de les inversions econòmiques realitzades en matèria de sostenibilitat i reciclatge”.