Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Èxit de la presentació del llibre 'Cadí. 100 anys de Cooperativa'

Èxit de la presentació del llibre 'Cadí. 100 anys de Cooperativa'

La renovada sala d'actes de la firma urgellenca s'omple per a l'estrena de l'obra, a càrrec de Carles Gascón. La celebració del centenari continua avui dimecres al vespre amb la inauguració d'una exposició a l'Espai Ermengol

Presentació del llibre 'Cadí. 100 anys de Cooperativa'
Presentació del llibre 'Cadí. 100 anys de Cooperativa'
07/10/2015 12:45

Expectació per la presentació del llibre 'Cadí. 100 anys de Cooperativa'. La renovada sala d'actes de la firma urgellenca es va omplir de gom a gom, aquest dimarts al vespre, per a l'acte en què es donava a conèixer l'obra, autoeditada, en què es recull la història i l'evolució de Cadí al llarg d'un segle d'existència.

El president de l'empresa, Lluís Clotet, va introduir l'acte i va assenyalar que la publicació d'aquest llibre és un dels elements més significatius de la commemoració, ja que esdevé un el millor record d'aquest centenari. Clotet va elogiar la qualitat final del volum, en el qual els lectors hi poden trobar un gran nombre de referències a la història tant de la companyia com de la Seu, amb imatges i documents.

Tot seguit, l'autor del llibre, Carles Gascón -que va ser treballador de Cadí durant 12 anys-, va fer una presentació detallada del que s'hi pot trobar. L'obra comença recordant els precedents que van portar a la creació de la cooperativa, com ara la crisi de la fil·loxera que va destruir les vinyes de l'Alt Urgell, la necessitat dels promotors d'aconseguir una font d'ingressos en efectiu, l'empenta d'un personatge com Josep Zulueta i l'aparició del costum de beure llet de vaca a les grans ciutats, especialment a Barcelona. El llibre també repassa les dificultats dels primers anys, l'impacte negatiu de la guerra civil, la recuperació, el paper de Domènec Moliné i la consolidació de les darreres dècades, amb l'obtenció de les DOP de Formatge i Mantega de l'Alt Urgell i Cerdanya, a més a més de la implicació en el patrocini d'un gran nombre d'equips esportius i esdeveniments de la ciutat i del Pirineu.

Finalment, el director de Cadí SCCL, Jordi Clotet, va explicar el moment actual, del qual en va destacar les bones xifres de producció, l'exportació a diversos països d'Europa, Amèrica i el nord d'Àfrica i la participació en projectes com ara la marca Llet Nostra o bé una empresa que promociona formatges estrangers a França. Clotet també va esmentar l'estrena enguany d'un nou formatge, Neu del Cadí, que ha tingut una bona rebuda.

Els actes del centenari de la Cooperativa Cadí continuen avui dimecres. A les 8 del vespre, l'Espai Ermengol inaugurarà l'exposició sobre els 100 anys de la marca, en un acte encapçalat per l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, i en el qual també intervindran novament Lluís Clotet i Carles Gascón. La mostra complementa la publicació del llibre, en un Museu de la Ciutat que habitualment ja dedica una part del seu espai expositiu a explicar el vincle històric entre la producció làctia i el territori.

Mostrar formulari de contacte