Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Èxit de la presentació del llibre 'Els fills dels miners d'Adrall'

Èxit de la presentació del llibre 'Els fills dels miners d'Adrall'

L'acte va omplir el Local Social de la població alturgellenca. La primera novel·la de Josefina Porras evoca les dificultats de la vida a l'Alt Urgell i a Andorra a l'inici i la meitat del segle XX
03/01/2020 19:55

El Local Social d'Adrall es va omplir aquest dijous per a la presentació del llibre Els fills dels miners d'Adrall, el primer llibre de Josefina Porras. A banda de l'autora, a l'acte també hi van intervenir Bernabé Fernández, regidor de l'Ajuntament de Ribera d'Urgellet, i l'historiador i arxiver local Lluís Obiols, que ha escrit el pròleg de l'obra.

Els fills dels miners d'Adrall, editat per Salòria, té com a protagonista la Rafela, filla d'un treballador de la mina d'Adrall, i explica les seves dificultats per tirar endavant durant els complicats anys de mitjan segle XX. Més enllà del fil argumental, la novel·la és també un testimoni de com era la vida en aquella època tant a Adrall com al seu entorn, en un temps en què moltes famílies de zones mineres del nord d'Espanya van venir a treballar a les mines del Pirineu. Migracions, malalties, misèria, separacions forçades de la família, guerres, morts, i finalment, una llarga dictadura són alguns dels contratemps que ha de superar la protagonista al llarg d'aquest relat vital.

A banda de l'Alt Urgell, la història del llibre també transcorre a Andorra, en uns temps en què el Principat va passar de ser un país eminentment agrícola a viure una dràstica transformació cap a l'actual model comercial i turístic, com també cap a un fort creixement demogràfic en poques dècades.

Josefina Porras González, nascuda a Porcuna (Jaén), va arribar a Andorra amb la seva família, quan tenia set anys. Actualment està jubilada i té la nacionalitat andorrana. Ha cursat estudis d'Humanitats a la UOC i és una apassionada de la història. Ha publicat articles al butlletí de la Universitat d'Andorra des del 2006 fins al 2015. Ha obtingut diversos premis en certàmens literaris.

  • Presentació del llibre 'Els fills dels miners d'Adrall'
  • Portada del llibre 'Els fills dels miners d'Adrall'

Mostrar formulari de contacte