Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Èxit de participació al Fòrum de la Ciutadania del Pla Estratègic IMPULSA 2026

Èxit de participació al Fòrum de la Ciutadania del Pla Estratègic IMPULSA 2026

Els experts recomanen una mirada global per aprofitar el moment de canvi. La jornada de debat sobre el futur de la Seu i l'Alt Urgell s'ha dut a terme aquest dissabte al CETAP
21/04/2018 15:31

El Centre Empresarial i Tecnològic de l’Alt Pirineu (CETAP) de la Seu d’Urgell ha acollit aquest dissabte al matí més de 100 persones vingudes d’arreu de la comarca per participar en el Fòrum de la Ciutadania del Pla Estratègic de l’Alt Urgell i la Seu d’Urgell, l'IMPULSA 2026, amb l’objectiu de reflexionar conjuntament sobre quin futur es vol pel territori, tot prioritzant els projectes ja proposats.

La jornada, que ha obert l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, s’ha iniciat amb les aportacions dels experts Xavier Marcet, especialista en estratègia territorial, i Ricard Font, secretari de Territori i Mobilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

En la seva intervenció, Xavier Marcet ha lloat la posada en marxa d’un pla estratègic a l’Alt Urgell tot ressaltant que "la importància d’aquest tipus de processos rau en el compromís de la gent perquè, al cap i a la fi, l’estratègia són les persones, i per això és tan important la participació ciutadana". I ha afegit: "Aquests tipus de projectes funcionen bé si en surten propostes concretes i aquí, a la Seu i l’Alt Urgell, es pot aconseguir aquest resultat".

Per la seva part, Ricard Font ha remarcat la importància que la pròpia ciutadania i les empreses debatin sobre quines són les palanques per impulsar la Seu d’Urgell i la comarca. "Això permetrà fer el canvi que el territori i el país necessiten, per aconseguir tenir millor qualitat de vida i poder-se desenvolupar".  Font ha remarcat davant els participants del fòrum que "aquest tipus de processos han de servir per focalitzar i prioritzar aquelles accions que portin a canvis i aconseguir les oportunitats que es persegueixen".

Al respecte, el secretari de Territori i Mobilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha subratllat  també que "a l’hora de fer propostes, la mentalitat ha de ser global, i també la visió i l’ambició, pensant no només en Catalunya, l’Estat espanyol o Europa, sinó explicant-se i promocionant-se per tot el món”. Font ha exemplificat aquesta afirmació tot remarcant que la Seu d’Urgell i l’Alt Urgell compten amb cinc aeroports, un dels quals està comunicat amb el món, el de Barcelona; i també té a prop dos ports, el de Barcelona i el de Tarragona,  de gran pes estratègic en l'àmbit mundial.

Alta participació ciutadana 

L’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, i el president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro, han valorat "molt positivament" l’exposició de Marcel Graset i Ricard Font. "Ens han ajudat a passar d’allò més particular a tenir una visió més global i ambiciosa". Batalla ha remarcat la seva satisfacció pel gran nombre de gent implicada per elaborar l'estratègia. “Quanta més gent estigui involucrada millor seran les idees, i més interioritzades i compartides seran”, ha reblat.

En aquest mateix sentit, Jesús Fierro ha insistit que "s'ha de pensar en gran a l’hora de crear projectes, i que la gent se'ls faci seus".  Per Fierro, "anem ben encaminats, les probabilitats d‘èxit són altes, però és una cursa de fons”. El president del Consell Comarcal alturgellenc ha mostrat també la seva satisfacció per l’alta participació obtinguda en l’elaboració d’aquest pla estratègic per a tota la comarca.

130 propostes

Després de la taula rodona inicial protagonitzada per Xavier Marcet i Ricard Font, les més de 100 persones participants al fòrum s’han organitzat en quatre grups de treball, coincidents amb les grans línies que han sorgit de la diagnosi: empresa i noves oportunitats de negoci; planificació urbanística infraestructures i serveis al territori; destinació turística atractiva i diferenciada; i programes que fomentin l’ocupació, l’atracció i la retenció de talent. 

La jornada ha finalitzat amb la celebració d’una nova sessió plenària on s’han recopilat les 130 idees presentades. Properament es donaran a conèixer les conclusions sobre aquesta fase del pla estratègic IMPULSA 2026.

  • Fòrum de la Ciutadania, al CETAP de la Seu
  • Fòrum de la Ciutadania, al CETAP de la Seu (Foto: CCAU)

Mostrar formulari de contacte