Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Expectació a la Seu en la xerrada sobre el nou IRFP d'Andorra

Expectació a la Seu en la xerrada sobre el nou IRFP d'Andorra

Albert Hinojosa reconeix que la deducció de les retencions practicades al Principat dependrà del criteri de l'Agència Tributària espanyola La sessió informativa, adreçada especialment a treballadors fronterers, va omplir la Sala de Sant Domènec
Fronterers - Xerrada sobre l'IRPF d'Andorra
27/01/2015 12:26

La Sala de Sant Domènec de la Seu es va omplir de gom a gom aquest dilluns al vespre per a la conferència sobre el nou IRPF d'Andorra, que va oferir el director de Tributs del Govern andorrà, Albert Hinojosa. La conferència s'adreçava especialment als treballadors fronterers, un col·lectiu que a l'Alt Urgell aglutina unes 2.000 persones.

Albert Hinojosa va recordar als assistents que l'IRPF andorrà ja està en vigor des de l'1 de gener passat i que s'aplica tant als transfronterers amb contracte fix com als qui treballen a Andorra de manera temporal. Fins al 15 de març els empleats tenen temps per detallar la seva situació al Govern andorrà. A partir de llavors, malgrat que no s'hagi fet la gestió, s'aplicarà automàticament la retenció del 10% sobre el salari.

Pel que fa a una de les qüestions més plantejades pels treballadors, que és com es podrà deduir l'impost al país de residència, Hinojosa va reconèixer que aquesta possibilitat dependrà del criteri que apliqui l'Agència Tributària espanyola. Cal recordar que l'aplicació de l'IRPF andorrà als fronterers forma part de les mesures acordades en el Conveni de no Doble Imposició (CDI) entre els dos estats, que té precisament com a objectiu que els treballadors i les empreses no hagin de tributar per partida doble.

Dubtes de les gestories

A la xerrada també hi van assistir gestors i assessors fiscals, que amb el nou marc han d'actualitzar la informació sobre l'elaboració de les declaracions de renda a partir d'ara. Un d'ells, Joan Tuset, considerava important aquest acte ja que fins ara encara no han rebut prou informació sobre la qüestió.

La sessió l'havia organitzat l'Ajuntament de la Seu i en principi s'havia de fer a la sala d'actes del consistori, que es va quedar petita. Per això, es va traslladar a la Sala de Sant Domènec. L'alcalde urgellenc, Albert Batalla, assenyala que és un tema de màxim interès per a la ciutat, on una part de la població activa treballa a Andorra.

Batalla ha expressat, tot coincidint amb l'estrena comercial de l'aeroport, el desig que aquesta nova col·laboració amb Andorra serveixi per fer més àgils els tràmits per a la contractació de treballadors a banda i banda de la frontera. En la mateixa línia s'han expressat els gremis d'hostaleria de l'Alt Urgell i del Principat.

Mostrar formulari de contacte