Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Experts mundials en fronteres es troben al Pirineu per celebrar un congrés

Experts mundials en fronteres es troben al Pirineu per celebrar un congrés

La Cerdanya acollirà aquest cap de setmana professors reconeguts d'universitats com les de Stanford, París, Lilla i Barcelona El debat intentarà aportar a l'etern conflicte solucions adaptades al segle XXI
Cerdanya
16/03/2010 13:40

La Cerdanya rebrà aquest cap de setmana un important nombre d’investigadors internacionals per debatre sobre el paper de les fronteres a l’Europa del segle XXI.

Del programa d'Observar les fronteres, veure el món, destaca la visita d'un dels catalans més universals en l'àmbit universitari: Joan Ramon Resina, professor de la Universitat de Stanford (Califòrnia, EUA), on és director de l'Institut d'Estudis Ibèrics. Resina Compartirà debat amb Renaud Morieux, de la Universitat de Lilla (Flandes); Patrice Vermeren, de la Universitat de París VIII; i el reconegut geògraf Joan Nogué (Observatori Català del Paisatge de la Universitat de Girona); l’artista quebequès Hervé Fischer, i José Enrique Gargallo, de la Universitat de Barcelona.

Els experts intentaran aportar solucions a l'etern conflicte de les fronteres que s'adaptin a l’Europa del segle XXI. I ho faran precisament en una vall marcada per les divisions administratives arbitràries: partida entre els estats espanyol i francès, amb tres governs provincials o departamentals i amb dos ens supramunicipals.

El tema de les fronteres serà abordat a partir d’aspectes d’ordre cultural, econòmic, històric, artístic, geogràfic, polític, comunicatiu o sociològic. Al congrés s’hi han presentat més de 30 propostes de recerca i anàlisi d’investigadors d’arreu del món. El projecte ve promogut per la revista transfronterera Mirmanda.

El programa

El congrés el presentaran divendres a Puigcerdà els professors i historiadors de la UB Queralt Solé i Oscar Jané, amb la ponència: “En les fronteres d’Europa”. Acte seguit intervindrà Joan Ramon Resina.

Dissabte s’han previst a Bellver les intervencions de Joan Nogué; de la traductora eslovena Simona Skrabec i el lingüista José Enrique Gargallo entre altres.

Finalment, diumenge es farà una taula rodona a Llívia moderada pel professor de Comunicació de la UPF, el bellverenc Carles Pont, en què hi prendran part Marie Thérèse Sanchez Schmid (eurodiputada francesa); Jordi Fernàndez-Cuadrench (Director de la Casa de la Generalitat de Perpinyà); Joan Rafel Micó (Director del Centre de Recerca Sociològica de l’Institut d’Estudis Andorrans); Joaquim Llimona (President del Consell Català del Moviment Europeu); Oriol Aspachs (Departament d’Economia Europea, Àrea d’Estudis i Anàlisi Econòmica de “la Caixa”) i Arcadi Castilló (Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran).

La Cerdanya esdevindrà així el focus de la recerca i l’anàlisi de les fronteres a Europa durant tres dies. En l’organització s’hi han implicat les diputacions de Girona i Lleida, els ajuntaments de Puigcerdà, Bellver i Llívia i el Consell Comarcal, així com més de 26 entitats, l’editorial Afers, la revista Sàpiens, Cadí-Pedraforca i l’Observatori del Paisatge. Són una mostra de la inquietud i l’interès per l’anàlisi que ha suscitat la qüestió fronterea i la seva aplicació política transversal.

Mostrar formulari de contacte