Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Exposició '#INCASÒL40. 40 anys, 40 raons', a la Seu d'Urgell

Exposició '#INCASÒL40. 40 anys, 40 raons', a la Seu d'Urgell

La mostra, que es pot veure fins al 27 d'agost a la Sala de Sant Domènec, celebra el 40è aniversari de la creació de l'organisme com a principal agent de desenvolupament urbà de Catalunya
#INCASÒL40
16/07/2021 11:50

La Sala de Sant Domènec acull des d'aquest divendres i fins al 27 d'agost l’exposició "#INCASOL40. 40 anys, 40 raons", que commemora el 40è aniversari de l’Institut Català del Sòl. La mostra pretén donar a conèixer què ha fet aquesta institució i quins son els seus projectes actuals i de futur. L'horari de visita és de dilluns a divendres, de les 10 a les 14 hores i de les 17 a les 20 hores. L’entrada és gratuïta.

L'exposició està formada per sis contenidors que es corresponen amb els eixos de l’Agenda Urbana de Catalunya, impulsada pel Govern de la Generalitat per tal d’implementar els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. En els contenidors hi ha sis audiovisuals, en què es desgranen les 40 raons o 40 compromisos que defineixen la tasca de l'INCASÒL, a més de 40 codis QR que ofereixen la possibilitat d’endur-se la informació ampliada a casa.

El propòsit principal és familiaritzar el visitant amb els grans assumptes i discussions que afecten avui en dia l’ordenació territorial i el model urbà. Per aquest motiu, cadascun dels sis eixos temàtics s’analitza partint d’una perspectiva històrica (centrada en l’àmbit català) que ajuda a entendre tot el que s’ha fet fins a arribar al moment de grans canvis que vivim. Així mateix, repartits per cada eix es destaquen les “40 raons” més remarcables que han definit les línies d’actuació de l’INCASÒL en aquests quaranta anys de trajectòria treballant per un model urbà i territorial que sigui sostenible, des del punt de vista mediambiental, social i econòmic, per a les properes generacions.

La funció de comissariar l’exposició l’ha realitzat l'arquitecte Roger Subirà, que ha elaborat els continguts amb la participació de diferents treballadors/ treballadores de l'INCASÒL, que han aportat el coneixement de la seva experiència i la seva visió de futur.

Història de l'Incasòl

L’Institut Català del Sòl va néixer el 16 de desembre del 1980, mitjançant la Llei 4/1980, just un any després que l’Estatut d’Autonomia de Catalunya establís que les polítiques d’ordenació del territori i del litoral, així com l’urbanisme i l’habitatge, eren competència exclusiva de la Generalitat de Catalunya. El seu objectiu és el de servir d’instrument de la Generalitat de Catalunya per implementar polítiques en matèria d’urbanisme, habitatge i gestió del sòl.

L'Incasòl, sota les directrius del Departament de Territori i Sostenibilitat, fa actuacions, coordinades amb els ajuntaments, que permetin la utilització del sòl d’acord amb l’interès general, impedint l’especulació i promovent l’accés dels ciutadans a un habitatge digne, assequible i adequat. L’Institut també vetlla pel progrés del país fomentant l’activitat econòmica, millorant la dotació de serveis i equipaments públics, l’espai públic i els nuclis històrics o preservant el patrimoni arquitectònic dels nostres pobles i ciutats. I, per descomptat, crea zones verdes i preserva i gestiona espais agrícoles i forestals.

Després de quaranta anys d’història, l’Institut Català del Sòl ha esdevingut el principal agent de desenvolupament urbà de Catalunya, tant en l’àmbit residencial i dels sectors destinats a les activitats econòmiques com en l’àmbit estratègic, mitjançant l’impuls de plans directors urbanístics que delimiten i ordenen sectors d’interès supramunicipal per a l’execució directa d’actuacions d’especial rellevància social o econòmica o de característiques singulars.