Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Extreuen a Figuerola d'Orcau un coll de dinosaure sencer de més de 5 metres de llarg

Extreuen a Figuerola d'Orcau un coll de dinosaure sencer de més de 5 metres de llarg

El fòssil pesa uns 2.500 quilos i probablement és el més gran mai extret a Europa Un cop restaurat s'exposarà al municipi d'Isona i Conca Dellà
Dinosaures - Figuerola d'Orcau
10/12/2014 08:43

Investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i la Universitat de Saragossa han extret al jaciment d'Orcau-1, a Isona, un coll d'un dinosaure sauròpode de més de 5 metres. Les restes inclouen 7 o 8 vèrtebres de la zona del coll i les primeres costelles d'un dinosaure que va viure en aquesta zona fa uns 68 milions d'anys. A partir de les restes trobades al municipi del Pallars Jussà, proper a Coll de Nargó, s'estima que aquest animal devia fer entre 15 i 20 metres de llarg.

L'estructura fabricada per treure intacte el fòssil pesa uns 2.500 quilos. És la més gran realitzada mai per l'equip d'investigadors de l'ICP i la Universitat de Saragossa i, probablement, una de les més grans mai fetes a Europa. És un dels sauròpodes més grans que s'han trobat al Pirineu. En el jaciment proper d'Orcau-2 s'han identificat nombroses petjades de titanosaure, el que fa suposar una abundància relativa important d'aquest grup en el passat.

L'estudi d'aquest fòssil únic, per les seves dimensions, aportarà noves informacions sobre els dinosaures sauròpodes que van viure al Pirineu català -principalment al que avui és el Pallars Jussà, l'Alt Urgell i el Berguedà- abans de la seva extinció.

L'operació d'extracció i trasllat ha sigut tot un èxit malgrat les grans dimensions i pes de la peça. L'operació per extreure i traslladar la mòmia va durar gairebé 5 hores i va requerir l'ús d'una potent retroexcavadora.

En primera instància, es va haver de fer el camí per poder accedir al lloc on es trobava el fòssil i, posteriorment, es va carregar la peça en el remolc que la va transportar fins al poble més proper de l'àrea d'Isona i Conca Dellà (al Pallars Jussà, Lleida). L'accés al jaciment d'Orcau-1 és complicat i durant els darrers anys de les campanyes d'excavació ja s'havia anat preparant el terreny per quan arribés el moment d'extreure aquest fòssil.

La mòmia fa uns cinc metres i mig de llarg per un metre i mig d'ample i s'estima que pesa entre 2.000 i 2.500 quilos. Per als investigadors era interessant extreure el bloc sencer perquè les vèrtebres es troben en connexió anatòmica, és a dir, disposades tal com estaven en l'animal en vida, un fet bastant excepcional en les restes de dinosaures que es troben al Pirineu, sovint formades per peces aïllades i disperses.

Àngel Galobart, cap del grup de recerca del Mesozoic de l'ICP, ha destacat l'interès científic de la peça. ''Aquesta troballa té per nosaltres un triple interès: el científic, doncs tenim un esquelet que es trobava en connexió anatòmica i que ens pot aportar una valuosa informació, la divulgativa, ja que esperem que un cop preparat sigui un element expositiu de primer ordre en el Museu de la Conca Dellà i, finalment, l'històric, perquè aquesta extracció ha estat la culminació d'uns treballs que varen començar fa gairebé 60 anys'', ha comentat.

El Museu de la Conca Dellà (a Isona) també ha participat en l'excavació i allotjarà la peça un cop s'hagi restaurat i estudiat, un procés que durarà diversos mesos i durant el qual s'extraurà la matriu de roca que inclou el fòssil. Les campanyes d'excavació dels darrers tres anys al jaciment d'Orcau-1 han estat finançades a més pel Ministeri de Economía i Competitivitat, l'Institut d'Estudis Ilerdencs i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Mostrar formulari de contacte