Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Familiars de les víctimes de la residència Fiella de Tremp declaren que el centre era "la casa dels horrors" durant el brot de COVID

Familiars de les víctimes de la residència Fiella de Tremp declaren que el centre era "la casa dels horrors" durant el brot de COVID

Els primers testimonis ratifiquen davant del jutge els informes de la fiscalia i els Mossos i parlen de "descontrol total". També asseguren que al recinte hi havia gent pels passadissos cridant "socors". La Fundació Fiella assegura que els fets descrits van passar quan el complex ja estava intervingut pel Departament de Salut

Evaristo Saura, fill d'una de les víctimes del brot de COVID a la Residència Fiella, entra al Jutjat de Tremp (Foto: ACN)
Evaristo Saura, fill d'una de les víctimes del brot de COVID a la Residència Fiella, entra al Jutjat de Tremp (Foto: ACN)
08/04/2024 20:30

Els familiars de les víctimes del brot de COVID a la residència Fiella de Tremp han declarat aquest dilluns per primer cop davant del jutge, per la causa d'homicidi imprudent. Evaristo Saura, fill d'un dels 64 residents morts (del total de 142 que hi havia en aquell moment), ha descrit la situació que ell va viure a la residència, textualment, com "la casa dels horrors", i ha ratificat el "descontrol total" que narren els informes de la fiscalia i els Mossos. Saura ha denunciat la manca de comunicació que hi va haver per part de la residència i ha narrat que en entrar al centre es va trobar al seu pare "lligat al llit i tapat amb tres mantes". Aquest familiar s'ha mostrat contundent i ha afirmat que "van deixar morir" els residents.

Aquest dilluns han comparegut set de la vintena de familiars que han de passar pel jutjat de Tremp aquesta setmana per declarar. Les famílies han assegurat que hi va haver manca d'atenció als residents. Afirmen que van detectar manca d'aigua, menjar i atenció. Saura ha narrat que durant dies no se'l va informar de l'estat del seu pare i el primer dia que va rebre una trucada va ser per comunicar-li la seva defunció. Els familiars han demanat justícia a la sortida del jutjat.

L'advocat de l'acusació particular, Xavier Prats, ha explicat a l'ACN que les declaracions dels familiars han sigut "molt clares" per entendre la situació que es va viure a la residència. Sobretot de tres persones que van entrar a dins del centre els dies 28 i 29 de novembre del 2020. Prats ha dit que un dels familiars ha descrit la situació com a "fantasmagòrica" i "d'abandó total", i ha narrat el descrit per un familiar davant el jutge la nit del dia 29: va haver d'entrar sol, sense cap control, i només amb l'ajut de la llum de la llanterna del telèfon mòbil, habitació per habitació, per buscar el seu familiar ja mort. El lletrat hi ha afegit que els residents "no estaven a l'habitació que els pertocava" i la situació viscuda va ser "dantesca".

Segons l'advocat, els familiars que van entrar al centre es van trobar gent pels passadissos cridant "socors", en un ambient "carregat", amb molta calor i "olor de mort". També han denunciat manca de comunicació. Afirmen que la direcció es va limitar a crear un grup de WhatsApp on informava dels positius i negatius per covid i "poca cosa més". A més a més, Prats ha lamentat que la fase d'instrucció s'estigui allargant i que quatre anys després dels fets encara estigui en procés.

Comunicat de la Fundació Fiella-Sant Hospital

Tot coincidint amb l'inici d'aquestes declaracions, la Fundació Fiella-Sant Hospital de Tremp ha publicat aquest dilluns al vespre un comunicat en el qual nega responsabilitat en els fets descrits pels testimonis. En aquest sentit, l'entitat afirma que "els fets que descriuen els familiars que han comparegut al jutjat, els quals la Fundació també lamenta, es van produir a partir del dia 28 de novembre de 2020 quan la residència ja estava intervinguda per part del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya", que llavors dirigia la consellera Alba Vergés.

En el document, la fundació també ha volgut "clarificar que des del dia 26 de novembre (de 2020), la Fundació Fiella havia estat apartada de la direcció del centre", per aquesta ordre de la conselleria de Salut de la Generalitat.

Mostrar formulari de contacte