Finalitza la prova del sistema d'alertes de Protecció Civil a Lleida i a l'Alt Pirineu i Aran
Protecció Civil demana que es respongui en les properes hores l’enquesta a disposició de la ciutadania de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, que estarà vigent fins aquest dimecres, 1 de març, a les 9 del matí
Protecció Civil de la Generalitat ha realitzat aquest dimarts la prova d’enviament de missatges d’alerta a telèfons mòbils a l’Alt Pirineu i Aran i Lleida. Entre les onze del matí i les dotze del migdia s’ha dut a terme la prova a tot el territori per comprovar que el sistema, del que la Generalitat va rebre l'1 de febrer la gestió de l’Estat, funciona.
La directora de Protecció Civil de la Generalitat, Marta Cassany, juntament amb la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, el director dels serveis territorials d’Interior, Xavier Garrós i el subdirector en programes de Protecció Civil de la Generalitat, Sergio Delgado, han fet seguiment de l'acció des de la Delegació del Govern a Lleida, acompanyats de l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo.
Un cop realitzat l’enviament, i fins a un quart d'una del migdia, un total de 1.200 ciutadans han respost l'enquesta per comprovar si s'ha rebut o no el missatge. El 86% (1.027) han respost que han rebut la notificació, mentre que el 14% (173) han respost que no l'han rebut, tot i que algunes d’elles han estat des de fora del territori on es feia la prova.
Informació sobre els missatges rebuts
De la informació del conjunt d'observadors, es desprèn que el missatge s'ha rebut a tots els punts de la geografia, fins i tot en zones muntanyoses amb poca cobertura. Amb tot, hi ha hagut llocs amb bona cobertura en les que en espais molt propers, la majoria de telèfons l’han rebut però altres no. Hi han col·laborat policies locals, mossos d’esquadra, associacions de voluntaris de protecció civil municipals, tècnics de protecció civil municipals i comarcals, tècnics d’empreses de distribució distribuïts en zones muntanyoses, tècnics d’empreses ferroviàries, entre d'altres, que han informat a la sala del Centre de Coordinació Operativa de CatalunyaCECAT i que eren distribuïts pel territori.
També hi ha hagut casos en que el missatge s’ha rebut dos cops en versió (català-castellà i posteriorment català-anglès), quan només n’haurien d’haver rebut un en funció de la configuració del dispositiu. Aquestes proves serviran també per comprovar si els usuaris de totes les operadores telefòniques reben els missatges o hi ha alguna situació que es pot millorar.
Trucades
El telèfon 112 ha atès fins les 12 del migdia un total de 203 trucades de ciutadans que volien informació relativa a la prova o bé que no sabien que es duia a terme avui. D’aquestes, 94 (47%) s’han realitzat des del Segrià, 28 des de la Noguera, 18 des de l’Urgell, 14 de la Val d’Aran. Per municipis, des de Lleida se n’han fet 72, des de Balaguer, 11; des de Tàrrega, 9; des de Naut Aran, 6; des de Vielha, 6; des d’Albesa, 5.
Protecció Civil demana que es respongui en les properes hores l’enquesta a disposició de la ciutadania de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, que estarà vigent fins demà 1 de març a les 9 del matí. Enllaç a enquesta: https://arcg.is/1mS58z0
Reaccions als missatges
Les primeres alarmes al mercat setmanal de la Seu d'Urgell han sonat poc abans de dos quarts de dotze del migdia. Tot i sentir-se un soroll de fons, la gran majoria de persones que estava comprant en alguna de les parades han actuat amb normalitat. Molts han llegit encuriosits el missatge de Protecció Civil, ja que, tinguessin informació prèvia o no, desconeixien com els arribaria exactament l'alerta. També hi ha hagut casos en què l'alarma amb el missatge els ha arribat més tard, així com també dispositius on no tenien l'opció de desactivar-la clicant al botó 'acceptar'.
La Balbina Pizarro, veïna de la capital alturgellenca, ha explicat a l'ACN que no sabia res de la prova i que ha sentit "un soroll molt raro" que venia del mòbil i que després ha vist que era una alarma. En aquest sentit, creu que és un sistema de "molta utilitat" per estar informats "si passa qualsevol cosa". Per la seva banda, Emilio Moyano, també de la Seu d'Urgell, ha comentat que tot i que sabia que es faria aquesta prova, creia que amb la gent que hi havia al mercat "semblava que havia de sonar molt més". Tot i això, també valora positivament el sistema i creu que aquest es pot aplicar, per exemple, en cas de terratrèmols com el que es va registrar fa uns dies a l'Alt Urgell.
A la terrassa del bar situat a la plaça de l'arbre de la Pobla de Segur, hi ha hagut veïns que no han rebut el missatge i d'altres que l'han rebut dos cops. També hi havia gent que desconeixia que s'enviaria una alerta per part de protecció civil i s'han mostrat sorpresos en rebre l'alarma. De fet, el delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Josep Castells, ha explicat que hi ha hagut gent que ha trucat al 112.
La subdirectora de Protecció Civil, Imma Solé, ha recordat que després de la demarcació de Lleida, es faran més proves a la resta de Catalunya. Concretament el 12 d'abril es farà a Tarragona, Terres de l'Ebre i el Penedès; el 27 d'abril a la Catalunya Central i Girona i el 31 de maig a la demarcació de Barcelona.
-
La directora de Protecció Civil de la Generalitat, Marta Cassany, juntament amb la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, explicant els resultats de l'enquesta a la delegació de Govern a Lleida (Foto: Protecció Civil)
-
Detall del missatge d'alerta de Protecció Civil a la pantalla d'un mòbil (Foto: ACN/Albert Lijarcio)