Finalitza l'Any del Mil.lenari de Sant Ermengol
La Seu ha tancat aquest cap de setmana els actes de celebració del Mil.lenari de Sant Ermengol amb tres conferències a la sala Sant Domènec i una missa solemne a la Catedral de Santa Maria d'Urgell, colofó del seguit d'activitats organitzades al llarg del darrer any i mig per commemorar els mil anys de l'ordenació episcopal del Bisbe Ermengol i, alhora, per posar en relleu la importància històrica i pastoral de la seva figura i del seu pontificat.
El programa va començar divendres amb la salutació de l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, acompanyat del síndic general d'Andorra, Vicenç Mateu; l'alcalde de La Seu d'Urgell, Albert Batalla; i mossèn Benigne Marquès, arxiver Capitular d'Urgell.
Mossèn Benigne Marquès va ser el primer a prendre la paraula, i va presentar breument el conjunt de ponències. Tot seguit, el síndic general, Vicenç Mateu, va intervenir per recordar la importància històrica de Sant Ermengol. Així, va concloure que "cal aprendre del seu exemple i bastir ponts per obrir Andorra a l'exterior, després d'haver estat tancada en ella mateixa durant tant de temps".
Per la seva banda, l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, va començar la seva intervenció fent una analogia entre el vessant social del pontificat de Sant Ermengol i l'actitud necessària avui dia "per interpretar el territori i aportar-ne solucions". Batalla va finalitzar el seu parlament agraint la col.laboració a les institucions i entitats que han fet possible que s'hagin dut a terme els actes de l'Any Ermengol. "Han volgut sumar esforços no tan sols per posar en valor el nostre passat, sinó també per "aportar allò millor de tots nosaltres per fer una reflexió de futur", va indicar.
Per últim, l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, va tancar la presentació repassant la biografia de Sant Ermengol i de la seva època, "un moment transcendental" per als comtats catalans i per a la configuració de Catalunya com a país". Vives va referir-se a la invocació popular de Sant Ermengol com a portador de pluja per desitjar que la celebració del mil•lenari "aporti una pluja de benediccions a les terres d'Urgell".
Resum de conferències
La primera conferència del programa va anar a càrrec de Josep Hernando Delgado, catedràtic d'Història Medieval de la Universitat de Barcelona, qui va parlar de "L'Església a l'entorn de l'any mil". Segons va explicar Hernando, "el segle XI va ser una època de grans revolucions al continent europeu, tant en l'àmbit de la cultura com en la política, la societat, l'agricultura, i fins i tot en el sistema monetari i en l'Església".
D'altra banda, Francesc Fité Llevot, professor titular d'Història de l'Art de la Universitat de Lleida, va parlar de "L'art a Catalunya en temps del Bisbe Ermengol". Fité va indicar durant la vida del sant es va viure un període d'un gran impuls constructiu, amb freqüents i nombroses consagracions de canòniques i esglésies, moltes de les quals són avui part important del patrimoni cultural i històric català. L'expert va posar nombrosos exemples d'aquesta gran activitat arquitectònica i eclesial.
La darrera conferència va anar a càrrec de Prim Bertran Rogé, professor titular d'Història Medieval de la Universitat de Barcelona, sobre "La figura de Sant Ermengol". Bertran va fer un repàs dels aspectes que fan del Bisbe Ermengol una figura especialment important del seu temps, aturant-se especialment en aquelles que han estat comparativament menys estudiades fins ara.
Missa solemne
L'acte culminant de la commemoració del mil•lenari de Sant Ermengol va ser l'eucaristia celebrada a la Catedral de La Seu a dos quarts d'una del matí, presidida per l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, i concelebrada per l'arquebisbe d'Urgell, Mons. Joan-Enric Vives; el bisbe de Vic, Romà Casanova; el bisbe de Girona, Francesc Pardo; el rector d'Ivorra, mossèn Fermí Manteca; i un bon nombre de canonges i preveres diocesans. La celebració va ser solemnitzada pels cants del quartet Veus del Pirineu.
A l'homilia, monsenyor Pujol, tot fent referència a l'acte acadèmic precedent, va demanar als fidels que prenguessin com a exemple de vida cristiana les virtuts del Bisbe Ermengol, "un home de prudència, fortalesa i fidelitat a l'Església, que va ajudar els pobles en un moment en què els valors que s'associen a un societat sense discriminacions es trobaven sota mínims".
Bona valoració del Mil.lenari
L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha valorat molt positivament la celebració durant l'últim any del mil.lenari de Sant Ermengol, "que ha servit per recordar i col.locar en primera línia, no només la seva figura com a potència civil i eclesiàstica, sinó també com a element de referència a l'hora de continuar construint Pirineu i territori".
Batalla ha remarcat l'ampli programa acadèmic, religiós i d'oci de la commemoració, en què s'han dut a terme actes diversos, com ara la inauguració del nou Museu-Espai Ermengol, la representació del Retaule de Sant Ermengol o la Trobada d'Ermengols de la Festa Major, entre d'altres.