Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Forta abstenció a la primera volta de les eleccions regionals a l'Alta Cerdanya

Forta abstenció a la primera volta de les eleccions regionals a l'Alta Cerdanya

L'actual president, Georges Frêche, guanya als municipis petits però perd a Font-Romeu

16/03/2010 19:41

La majoria d'electors de l'Alta Cerdanya no han acudit a les urnes a la primera volta de les eleccions regionals, aquest diumenge passat.

Com a la resta de Catalunya Nord, la forta abstenció ha guanyat en protagonisme als polítics, ja que en moltes poblacions ha superat el 50%. Aquest és el cas de Font-romeu, el principal municipi de l'Alta Cerdanya, on només han votat el 42% dels 1.554 habitants censats.

L'altra notícia a Font-romeu ha estat que, contradint els resultats generals, el candidat Raymond Couderch (30% de vots) ha superat de cinc punts l'actual president del Llenguadoc-Rosselló, Georges Frêche. La tercera llista més votada ha estat Europa Ecologia, per la qual es presentava el fundador de Ràdio Arrels, Pere Manzanares.

Una cosa semblant ha passat a Oceja, mentre que a Sallagosa els dos candidats pràcticament han empatat. Frêche sí que ha guanyat a la majoria de municipis petits, amb percentatges d'entre el 30 i el 45%.

Al conjunt de Catalunya Nord, l'aspirant a la reelecció ha rebut un 30% de vots, per la qual cosa ha d'anar a la segona volta. En tot cas, el triomf es veu deslegitimat per una abstenció rècord, del 53%. Raymond Couderch ha rebut un 22% de sufragis.

En el seu mandat, Georges Frêche s'ha fet tristament famós per les seves sortides de to anticatalanistes, sexistes o racistes, i per enfrontar-se a qualsevol intent de recuperació de la identitat catalana. En aquesta línia, ha intentat sense èxit que la regió passés a anomenar-se Septimània, per eliminar qualsevol distinció entre el Llenguadoc i el Rosselló. Tot plegat va provocar que el 2007 el polític de Montpeller fos expulsat del Partit Socialista francès, i fins i tot que a Perpinyà s'iniciés una campanya per constituir un govern regional nord-català.

Mostrar formulari de contacte