Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Fotografia i gastronomia s'uneixen al Restaurant Paisatges de la Seu

Fotografia i gastronomia s'uneixen al Restaurant Paisatges de la Seu

El xef de l'establiment, Francisco Puente, crea unes tapes inspirant-se en les imatges de Normandia del fotògraf Ferran Queralt
Presentació de l'exposició '06:30+70 (Recordant Omaha)' al Restaurant Paisatges
21/01/2016 14:30

Fotografia i gastronomia s'uneixen en l'exposició '06:30+70 i Ració P', que es pot visitar a partir d'aquest dijous al Restaurant Paisatges de la Seu d'Urgell. El xef de l'establiment, Francisco Puente, ha creat una ració gastronòmica inspirant-se en les imatges de Normandia captades pel fotògraf Ferran Queralt i el menjar de combat que rebien els soldats que van participar en el desembarcament en aquesta zona geogràfica. Els autors de la mostra volen que els visitants vagin "més enllà de l'experiència visual de les imatges" i els conviden a una relació més sensitiva "afegint-hi el gust, l'olfacte i el tacte".

La Ració P que es pot degustar està composta per dues tapes, un guisat de botifarra i cigrons, i unes gambes amb lluç, a més d'una peça de xocolata de cafè, una llesca de pa i una galeta de tabac. La caixa també inclou un got d'aigua, un fogonet i llumins, de forma que és el client mateix qui s'escalfa l'àpat.

Puente explica que la idea va sorgir després de visitar l'exposició '06:30+70' de Queralt, i sabent que les imatges s'exposarien al seu restaurant. Posteriorment, amb un treball conjunt fet amb el fotògraf, es va muntar la caixa imitant la Ració K de combat. "Vam idear la galeta de tabac, ja que la ració original anava acompanyada de tres cigarretes", explica el fotògraf. Puente afegeix que la intenció era que el visitant de l'exposició no s'ho trobés tot fet, sinó que participés en la proposta posant-se en el lloc d'un soldat de l'època.

La Ració K es converteix en Ració P

La Ració K era el kit d’alimentació diària del soldat nord-americà, que va ser introduïda per l’exèrcit d'Estats Units durant la Segona Guerra Mundial. Va ser pensada per a utilitzar-se un sol dia i estava composta de tres parts: l'esmorzar, el dinar i el sopar. El seu creador fou Ancel Keys, professor de la Universitat de Minnesota i reconegut expert en dietètica. La ració incloïa galetes, cigarrets, xocolata, sucre, cafè, llaunes de conserves, llumins, paper higiènic i un cobert.

Imatges en blanc i negre i de gran format

L'exposició que es pot veure al Restaurant Paisatges està formada per deu imatges en blanc i negre i de gran format (60x60) que intenten oferir una visió en primera persona per tal que l'espectador pugui reflexionar i, en certa manera, entendre els soldats, d'un bàndol i l'altre, que van viure un episodi de la història tan terrible com el desembarcament de Normandia. La tècnica usada, amb una càmera analògica amb una òptica de plàstic i el blanc i negre, aporta aberracions visuals i un punt de falta de nitidesa que ajuden el visitant a copsar l'angoixa del moment i empatitzar amb les persones i els espais.

La mostra 06:30+70 és la primera part d'un projecte fotogràfic de Ferran Queralt, que vol visitar els espais de guerra que va viure Europa durant el segle XX, per tal que l'espectador, a partir del rastre que han deixat els conflictes i l'ús actual que tenen, reflexioni sobre les passions humanes i el sense sentit dels conflictes bèl·lics.

Mostrar formulari de contacte