Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Francesc Viaplana participa a la presentació dels principals candidats d'ERC a l'Alt Pirineu i a Lleida

Francesc Viaplana participa a la presentació dels principals candidats d'ERC a l'Alt Pirineu i a Lleida

L'alcalde de la Seu d'Urgell assegura que confia que la Generalitat es comprometi a curt termini amb la partida per construir l'edifici d'INEFC Pirineus. L'acte s'ha dut a terme a Ginebra i ha estat introduït per Marta Rovira

09/03/2023 17:55

L'alcalde de la Seu d'Urgell i cap de llista d'ERC a les pròximes eleccions municipals, Francesc Viaplana, ha intervingut aquest dijous a la presentació de la campanya electoral de la formació republicana per a les comarques de l'Alt Pirineu i de Lleida. La roda de premsa ha comptat amb la presència dels principals candidats d'Esquerra en aquestes dues regions i s'ha dut a terme a Ginebra (Suïssa), des d'on ha estat encapçalat per la secretària general del partit, Marta Rovira.

En la seva intervenció, Viaplana ha manifestat que ERC planteja aquesta campanya amb l'objectiu de presentar-se com "els que fem que les coses passin" i ha reivindicat la tasca feta pel seu grup en la negociació dels pressupostos de l'Estat, perquè creu que ha servit per "posar el Pirineu sobre la taula" a l'hora de pactar millores a la carretera N-260 i, a nivell més local, aconseguir una partida de 3 milions d’euros per al projecte de creació de pisos de serveis per a gent gran a la Seu d'Urgell. Viaplana també ha esmentat l'obtenció, per part de l'equip de govern de l'Ajuntament urgellenc, d'un fons Next Generation per reformar l’actual Hospital, conjuntament amb la Diputació de Lleida, i d'aquesta manera ampliar a curt termini l’oferta de places sociosanitàries per a gent gran. També en l'àmbit sanitari, el batlle urgellenc ha destacat l'acord a què s'ha arribat aquesta legislatura amb el Departament de Salut de la Generalitat per a la construcció del futur Hospital Comarcal de l'Alt Urgell, sobre el qual ha assegurat que treballen ara perquè "la licitació del projecte ben aviat sigui una realitat".

Francesc Viaplana ha assegurat que "en tot moment" treballen per "estar al costat de la gent i de la ciutat" i que vol "seguir fent quatre anys més al costat de tothom". També s'ha marcat, entre els objectius per a la nova legislatura, "seguir fent que la Sey sigui una ciutat atractiva, amb oci, amb cultura, amb un accés a l’habitatge garantit per a tothom i assequible". I tot i afirmar que és conscient que "tenim mancances", es mostra convençut de poder resoldre-les "fent constat a la gent".

En aquesta presentació, el candidat a la reelecció per ERC també s'ha referit a un altre dels projectes estratègics de la ciutat com és INEFC Pirineus, després que aquesta setmana passada el grup parlamentari de Junts ha presentat un conjunt d'esmenes en què denuncia l'absència als pressupostos, entre d'altres, de la partida per construir l'edifici del nou centre universitari, que s'ha d'ubicar a l'Horta del Valira. Viaplana ha assegurat que "en breu aconseguirem el finançament amb la Generalitat", que s'ha d'afegir als 4 milions d'euros que ja estan acordats amb la Diputació de Lleida i als 2 milions que hi aportarà l'Ajuntament. Viaplana hi ha afegit que "allò fàcil és presentar esmenes, però el que importa són els fets", i confia que el Govern català complirà amb la seva previsió de col·laborar en la construcció de l'equipament.

Caps de llista de Tremp, Puigcerdà i Llavorsí

Pel que fa a d'altres poblacions de l'Alt Pirineu on ERC aspira a obtenir un bon resultat, a la presentació també hi ha intervingut l'alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, que ha recordat que la capital pallaresa és el municipi més gran de Catalunya, amb 300 km2 i 28 nuclis de població, i que volen "continuar treballant per tothom" amb projectes com ara potenciar el Geoparc Orígens, recolzar la pagesia, impulsar comunitats energètiques, fomentar l'accés a la cultura i fer "més forts el municipi, la comarca i l'Alt Pirineu". Cases també ha parlat de projectes com ara reforçar les connexions entre comarques pirinenques, l'Escola de Música, la recuperació de l’edifici de les Adoberies i l'objectiu que Tremp aculli estudis universitaris.

De la seva part, el cap de llista d'Esquerra a Puigcerdà, Joan Ramon Serra, ha dit que el partit aspira a "fer canvis" respecte dels darrers dotze anys de govern municipal i que aspira a "tornar a posar Puigcerdà al centre de la comarca" i recuperar capitalitat, a més de potenciar l'habitatge social i posar "les persones al centre de la política" perquè "la ciutadania es torni a sentir a gust de formar part de Puigcerdà". Al seu torn, l'alcalde de Llavorsí, Josep Maria Vidal, ha destacat les millores fetes en l'àmbit educatiu i en els accessos a nuclis agregats i la implantació del programa Fem Esport. Vidal ha dit que de cara al futur volen defensar el municipi enfront de les limitacions de la llei d’Urbanisme, a més de defensar el sector primari, crear habitatge social i millorar la qualitat de vida.

Pel que fa a la regió lleidatana, a l'acte hi ha pres part l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, a més dels candidats Joan Santacana (paer en cap de Cervera), Jordi Ignasi Vidal (cap de llista a Balaguer), Sílvia Fernández (alcaldessa d'Agramunt), Estefania Rufach (alcaldessa d'Os de Balaguer), Josep Esquerrà (candidat a Guissona) i Helena Martínez (candidata a Torrefarrera). Pueyo ha defensat "el nou projecte republicà a Lleida després de 40 anys de govern socialista, els últims turbulents i foscos", i hi ha afegit que basen aquest projecte en l’educació, els serveis i la sostenibilitat, a més de la defensa de la "situació estratègica de Lleida" enfront de mesures com ara l'eliminació de parades de l'AVE per part de RENFE.

A la introducció, Marta Rovira ha dit que volen presentar "propostes específiques per a la Catalunya sencera, tant per a les grans ciutats, que tenen també les seves necessitats pròpies per la sobrepoblació, però també als municipis petits que també necessiten garantir la qualitat de vida". I pel que fa al Pirineu, ha defensat el "Pla Estratègic Pirineus" com una manera de "no dependre de grans projectes que no s’han pogut dissenyar i repensar des del territori", en al·lusió als Jocs Olímpics d’Hivern, tot i que ha defensat que la candidatura olímpica per al 2030 "hauria pogut ser estratègica, si s’hagués pensat amb el territori".

  • Roda de premsa de Marta Rovira i els candidats d'ERC a l'Alt Pirineu i Lleida (Foto: ERC)
    Roda de premsa de Marta Rovira i els candidats d'ERC a l'Alt Pirineu i Lleida (Foto: ERC)
  • Francesc Viaplana, a la presentació dels principals candidats d'ERC a Lleida i a l'Alt Pirineu (Foto: ERC)
    Francesc Viaplana, a la presentació dels principals candidats d'ERC a Lleida i a l'Alt Pirineu (Foto: ERC)

Mostrar formulari de contacte