Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Freixenet planta 12.000 ceps a les primeres vinyes de la Cerdanya

Freixenet planta 12.000 ceps a les primeres vinyes de la Cerdanya

Es produirà un vi escumós de muntanya a partir de 2017. La intenció és collir fins a 20.000 quilos de raïm i produir 15.000 ampolles

Vinyes a Riu de Cerdanya
Vinyes a Riu de Cerdanya
10/07/2015 17:55

Les bodegues Freixenet de Sant Sadurní d'Anoia han plantat 12.093 ceps a Riu de Cerdanya. Es tracta de les primeres vinyes a la comarca, fruit de la col·laboració entre els germans Marginet i la coneguda bodega. Inicialment s'ha triat tres varietats de raïm: Parellada, Muscat de Frontinyac i Pinot Noir.

Un dels responsables de la vinya, Antoni Marginet, ha explicat a l'ACN que de cara al futur cal veure quina és la varietat de cep s'adapta millor al clima i al terreny. La intenció és que la primera verema es faci l'any 2017, es culli fins a 20.000 quilos de raïm i produeixin unes 15.000 ampolles d'un nou vi escumós.

La idea de plantar les vinyes va sorgir de l'enòleg de Freixenet, Francesc Bujan, que estiueja de fa molts anys al municipi. L'expert va proposar als germans Marginet ubicar els ceps uns terrenys a la solana de Riu. Prèviament, tècnics de les bodegues van estudiar la composició del sòl, la vegetació i la fauna, per decidir les varietats.

La primavera de l'any passat es va fer la prova amb els primers quatre ceps per veure com evolucionaven. Marginet afirma que "els tècnics diuen que han crescut molt bé". Arran d'aquest experiment, enguany se n'han plantat 12.093, malgrat que la idea inicial era plantar-ne només un miler.

Vi escumós de muntanya

Del fruït de les vinyes es produirà un vi escumós de muntanya ecològic. "Es tractarà amb una premsa mòbil i el most es traslladarà a les bodegues del Penedès, on es farà el vi", explica Marginet. El producte s'elaborarà com si fos un cava, però no en durà el nom, ja que les vinyes estan fora de l'àrea geogràfica de la Denominació d'Origen. "Serà un vi d'aromes diferents, ja que els contrastos de temperatura entre la nit i el dia, que equilibra els sucres, i el terreny, farà que sigui un vi escumós especial, amb sabor molt diferent", manifesta.

La verema està prevista cap a final de setembre o primers d'octubre, depenent de la meteorologia. "El que més preocupa són les gelades tardanes de primavera, que és quan el cep floreix", conclou el propietari.

En relació amb la inversió que ha requerit la iniciativa, Marginet aclareix que ells han aportat les parcel·les, la maquinària i la feina, mentre que Freixenet ha estat qui ha facilitat els ceps, el control tècnic de les vinyes i la producció del vi. La inversió inicial per tirar endavant la plantació ha estat d'uns 200.000 euros.

Mostrar formulari de contacte