Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Front comú al Pallars i l'Arieja per aturar les prospeccions mineres a Salau

Front comú al Pallars i l'Arieja per aturar les prospeccions mineres a Salau

Dues plataformes contràries al projecte volen coordinar accions conjuntes. Denuncien que l'activitat, en l'àmbit del Parc Natural de l'Alt Pirineu, no aportarà res al territori i pot contaminar les aigües

Bonabé, a les Valls d'Àneu (ACN)
Bonabé, a les Valls d'Àneu (ACN)
07/07/2018 10:45

Les plataformes Mine Salau, de l'Arieja, i Salvem Salau, del Pallars Sobirà, s'han unit per coordinar accions conjuntes contra el projecte de prospeccions mineres a l'entorn. A la part catalana, l'atorgament del permís està condicionat a la declaració d'impacte ambiental del mateix projecte, per trobar-se en una zona integrada a la Xarxa Natura 2000, que s'està redactant actualment.

La plataforma Salvem Salau recorda que la fase de perforació del projecte ja suposaria ''greus impactes ambientals sobre un espai natural'' protegit amb espècies en perill d'extinció com l'ós o el gall fer. A la part de l'Arieja, el projecte d'investigació minera de Couflens se centra a l'antiga mina de Salau, on ja s'hi havia explotat tungstè entre els anys 60 i 80, que es venia a Rússia per a la fabricació d'armament, situada en un Parc Natural Regional Francès, encara que tot i ser parc natural les restriccions dels usos són molt menors que en el cas del PNAP català.

Salvem Salau ha afirmat a l'ACN que en cas que aquests projectes segueixin endavant, podrien suposar ''la concessió de l'explotació minera per un mínim de 30 anys en mans d'una empresa estrangera'' que explotaria els recursos miners, i només deixaria al territori ''greus impactes ambientals com la contaminació de les aigües (superficials i aqüífers)'', per la presència de sulfurs de ferro que en contacte amb l'aigua poden donar lloc a la formació d'àcid sulfúric (a l'antiga mina de Salau espot observar una escombrera amb restes d'aquests minerals) i també per l'arsènic present en els minerals arsenopirític.

Els contraris al projecte també addueixen que el soroll que ocasionarà alterarà la vida de moltes espècies protegides de fauna; l'obertura de noves pistes i l'ampliació de les actuals suposaria un greu impacte paisatgístic; sense menystenir el greu risc per la salut humana que suposa la presència dels silicats del grup dels amiants i els asbestos, que poden arribar a causar greus malalties i fins i tot la mort de les persones que hi entren en contacte.

Multinacional d'Austràlia

Ambdues plataformes han decidit unir esforços donat que tant el costat francès com el català de Salau es troben afectats pel mateix projecte miner que una empresa vol cercar or i wolframi, preferentment. La promotora del qual és l'empresa NeoMetal SAS, empresa domiciliada a Dun (Arieja), encara que els drets miners han estat venuts a Apollo Minerals UK, una filial de la multinacional australiana Apollo Minerals Ltd.

Mostrar formulari de contacte