Gairebé un miler de persones ha participat aquest cap de setmana en la vuitena edició de la Festa de les Trementinaires
Les activitats acadèmiques a la vall de la Vansa i Tuixén han girat enguany al voltant de l'hisop, i la intenció és que, a partir d'ara, es dediqui cada edició de la festa a aprofundir en una planta en concret.
La Festa de les Trementinaires, l'antic ofici de les dones de la vall de la Vansa que preparaven remeis naturals i els anaven a vendre de poble en poble, ha celebrat aquest cap de setmana la seva vuitena edició, amb l'objectiu de donar a conèixer aquest ofici i recuperar herbes remeieres i productes naturals que han quedat en desús.
El cap de comunicació del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Isidre Domenjó, ha valorat molt positivament la celebració, i ha destacat la importància de què cada cop més els visitants siguin persones sensibilitzades amb aquests temes d'etnobotànica, herbes remeieres i treballs tradicionals.
Segons Domenjó, enguany l'edició de la festa ha estat un èxit gràcies a la meteorologia que ha acompanyat, i ha manifestat que l'afluència de visitants ha estat superior a altres anys durant la tarda de dissabte, en la qual unes 200 persones han assistit a les xerrades sobre l'hisop i unes 500 més han gaudit de la foguera de plantes aromàtiques. Els visitants de la fira d'herbes remeieres i productes naturals del diumenge també ha estat superior, i Domenjó calcula que durant el cap de setmana, han passat per la vall de Vansa prop d'un miler de persones.
Un altre alicient de la festa és que combina actes festius i lúdics amb activitats més acadèmiques, com les tres xerrades sobre l'hisop, una de les plantes remeieres més utilitzades com a aplicació terapèutica al llarg dels temps, i el taller sobre com elaborar xarop d'hisop que s'ha portat a terme durant el matí de diumenge. Les xerrades han tingut molt bona acceptació, ja que els assistents han demostrat un gran interès per aquests temes i fins i tot han pres notes, i per tant es continuarà amb aquesta idea de dedicar cada edició de la festa a una planta remeiera diferent. Isidre Domenjó ha explicat que les activitats lúdiques que s'han fet al llarg del cap de setmana, tot i ser de caire festiu, han tingut totes un component de recuperació de la cultura popular, com és el cas dels tallers de cançons i danses tradicionals.
Durant el cap de setmana també s'han fet visites animades al Museu de les Trementinaires de Tuixent que, inaugurat el 1998, rep unes 7.000 visites anuals contribuint així a difondre aquest antic ofici. Encara que els actes s'han concentrat en la seva major part a Tuixent, també hi ha hagut itineraris naturalistes a Ossera, Fórnols i Sorribes de la Vansa.