Garantir l'accés a noves tecnologies i els serveis bàsics, prioritats del teixit empresarial de l'Alt Urgell en el Pla de Reactivació
A la reunió amb empreses locals també s'hi ha exposat la necessitat de prioritzar polítiques específiques i crear una marca comarcal potent. La preparació de la nova estratègia es completarà amb una trobada amb tècnics de promoció, turisme i desenvolupament
Aquest dilluns ha tingut lloc la primera sessió de treball amb el teixit empresarial de l'Alt Urgell per identificar necessitats i copsar la realitat produïda per la situació sanitària generada per la COVID-19, en el marc del nou Pla de Reactivació de la comarca.
Aquesta sessió va comptar amb les associacions empresarials locals (l’Associació d’Empresaris de l’Alt Urgell i Menja’t l’Alt Urgell) juntament amb més d’una quinzena d’empreses i amb representant sectors com l’agroalimentari, la construcció, el logístic, les noves tecnologies, els serveis, l’artesania, els projectes culturals, la restauració i l’hostaleria. S’ha posat en comú les problemàtiques que afronten per la crisi sanitària.
Un dels punts identificats en aquesta sessió, i que ara es vol seguir treballant, és que cal traslladar a les administracions superiors les necessitats bàsiques a nivell de telecomunicacions i infraestructures, perquè d'una vegada per totes qualsevol nucli de l'Alt Urgell tingui garantida la cobertura tant tecnològica com d'accés viari segur. A més a més, també es vol exigir que aquests òrgans de govern "apliquin polítiques específiques a nivell territorial i no centralistes"; és a dir, pensant més en les necessitats locals.
D'altra banda, també s'hi ha exposat que és imprescindible tenir garantits serveis bàsics com l’escola o els consultoris mèdics si es vol revertir el despoblament. Un altre aspecte que s'ha destacat és la proposta de crear una marca territorial potent "per unir esforços i sortir-ne beneficiats".
El procés de preparació del Pla de Reactivació consta de tres reunions. Ara en resta una última amb els tècnics i tècniques comarcals vinculats a la promoció econòmica, el comerç, el turisme i el desenvolupament local. Per ara, les línies a treballar coincideixen amb les de la primera sessió, que estava destinada a alcaldesses i alcaldes de la comarca.
Aquest Pla compta amb a la subvenció del Servei d’Ocupació de Catalunya, que va sol·licitar el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, i està finançat pel SEPE i cofinançat en un 50% pel Fons Social Europeu. Té una durada prevista d’un any.