Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / GastroPirineus enalteix la cuina d'alta muntanya en la seva novena edició

GastroPirineus enalteix la cuina d'alta muntanya en la seva novena edició

L'Alt Urgell hi ha estat representat enguany pel xef Albert Formentí, del restaurant La Glorieta de Castellciutat. Els participants han ofert una combinació de propostes tradicionals i innovadores, tot apostant pels aliments locals

09/04/2024 18:35

Entre aquest dilluns i dimarts s'ha celebrat la 9a edició de GastroPirineus, les Jornades de Gastronomia i de la Cuina dels Pirineus, tot coincidint amb el final de la campanya d'hivern. Una edició que ha tornat a enaltir la cuina de muntanya basada en els productes del territori i en la tradició gastronòmica. I ho ha fet, per primera vegada des de dues seus: el primer dia s'ha fet a l’estació d’esquí de Vallter 2000 (Setcases); i el segon, al restaurant Cal Marquès, a Camprodon

Una vintena de xefs han cuinat en directe en aquestes jornades que van néixer al 2016 per posar en valor la cuina que es fa arreu del Pirineu català, des de la Val d’Aran fins a l’Alt Empordà. Cuiners que han estat els encarregats de demostrar que la cuina catalana és cultura i és un ric patrimoni que cal conservar i sentir-se'n orgullosos. Una filosofia en línia amb els objectius de la distinció Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025, projecte que ha presentat Patrick Torrent, director executiu de l’Agència Catalana de Turisme. 

Entre els participants d'enguany hi ha hagut, en representació de l'Alt Urgell, el xef Albert Formentí, del restaurant La Glorieta de Castellciutat, que ha mostrat la seva "passió pel producte de temporada". Pel que fa a la comarca amfitriona d'enguany, el Ripollès, Jordi Vila, de Can Jepet (Setcases) ha cuinat in situ un hot dog amb tartar de poltre de Camprodon, unes trumfes farcides de botifarra del perol i ou ecològic, i una cua de vaca vella amb moll d'os.

A la primera jornada a Vallter també hi havia espai per a propostes amb creativitat i innovació o fusions amb la cuinar marinera, però també cuina tradicional posada al dia i plats arrelats a la terra. Així, per exemple, Víctor Torres, xef dels restaurants amb Estrella Michelin Les Magnòlies (Arbúcies) i Quirat (Hotel Intercontinental de Barcelona), va presentar un original “fricandó matiner” amb mandonguilles de rap, i un cap i pota i vieires, mentre que el veterà Francesc Rovira demostrava per què manté l’estrella Michelin des de fa anys a La Fonda Xesc (Gombrèn) cuinant un plat d’ovella ripollesa i un “arròs de malalt” amb herbes de primavera i múrgoles. 

El peix sostenible també ha estat protagonista de la mà de Quim Casellas, de Casamar (Llafranc). La seva sessió "Mar i muntanya a l’alta muntanya" portava ingredients de la mar com la canana, les espardenyes, els escamarlans o les gambes, i de la terra, com la botifarra, els espàrrecs i les carxofes. El peix “de muntanya” també va protagonitzar la sessió dels aranesos Marcos Pedarròs, del restaurant Er Occitan de Bossòst, i Alejandro Borja Pérez, d'Eth Triton d’Arties, que van fer a quatre mans una sessió patrocinada per Torisme Val d’Aran i el Gremi d’Ostaleria de la vall. Van cuinar plats sorprenents com una Sopa avisa de pebrot verd rostit amb verat curat, emulsió d'ous d'arengada i ametlles; o un escabetx d'esturió amb verduretes i múrgoles. De la seva part, el cuiner i comunicador  Jordi Àvila oferia una dinàmica sessió per mostrar les grans -i inèdites- possibilitats culinàries dels productes del segell Girona Excel·lent.

La segona jornada, a Camprodon, s’ha obert amb "La cuina transfronterera de muntanya", amb els cerdans Albert Boronat (Llívia) i François Will, de La Chaumière (Font-romeu). Ha estat, novament, una jornada on els grans protagonistes, però, han estat els productes de la terra i la cuina tradicional. Així, Inés Quintana, del restaurant Cal Jou, de Conques (Pallars Jussà), ha ofert una sessió titulada “Cuina de padrines amb forn de llenya”, mentre que els joves de l’Aula d’Hostaleria del Ripollès i l’Institut Abat Oliba han cuinat amb ingredients del segell Productes del Ripollès.

L'esdeveniment ha comptat amb productors d’arreu dels Pirineus, i de la resta de Catalunya, que representen l’amor i estima pel producte, la cuina i el territori. Així, es van poder conèixer de la mà dels seus elaboradors els vins de Raventós i Blanc, les cerveses artesanes La Minera, de Camprodon, les mels de Ca la Núria-La Casa de la Mel, de Setcases, la Ratafia Moliné de Ribes de Freser, els formatges Cadí de La Seu d’Urgell, o els embotits Parruc Productes del Pirineu, i Embotits i Patés Costabona, del segell Productes del Ripollès.  

Productes que se sumen a d'altres ja habituals de les jornades. Perquè,  un any més, les jornades han comptat amb “ingredients convidats”, que fan possible les sessions de cuina, en forma de patrocini i espònsors. Així, per exemple, els xefs han cuinat amb l’oli de la DOP Oli Terra Alta; amb Arròs Bayo; amb la mantega i formatges Cadí, amb cerveses d’Estrella Damm, i amb productes de Girona Excel·lent. També ha tingut protagonisme el pa artesà de Panàtics, i els estris i maquinària de cuina de Mychef, Castey, Josper i Rull

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, principal patrocinador de GastroPirineus juntament amb la Diputació de Girona, han fet possible que l’esdeveniment se celebri a Vallter, l'estació d'esquí i muntanya més oriental dels Pirineus, al bell mig de cims que sobrepassen els 2.800 m d’altitud i amb la base situada a 2.000 metres, al bell mig del circ d’origen glacial de Morens-Ull de Ter, dins del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. 

Nou anys mantenint viva la cuina dels Pirineus 

GastroPirineus va néixer el 2016 de la mà de GastroEvents, amb l’objectiu de donar a conèixer la cuina i el producte de les zones de muntanya, i per posar amb valor la cuina tradicional i autòctona dels Pirineus, elaborada amb productes de cadascuna de les seves comarques, així com per a posar en valor a les cuineres i cuiners que mantenen aquest patrimoni gastronòmic que aporta identitat al territori. Des del seu inici es va plantejar com una trobada professional itinerant, per la qual cosa, any rere any recorre les diverses comarques dels Pirineus apropant-se al públic de cada indret i facilitant així la participació de professionals i de públic aficionat.

La primera edició es va estrenar el 2016 a la Seu d’Urgell. L’any següent es va traslladar a Alp i a Puigcerdà. Berga va ser la seu de la tercera edició, i va arribar a la Vall de Núria per celebrar la quarta edició. Els anys 2020 i 2021, tot i celebrar-se sense públic, les jornades es van retransmetre en directe des de Puigcerdà. El 2022 es va tornar a la presencialitat a la Vall de Núria, i el 2023 es va celebrar a l’estació de Port Ainé.

  • Albert Formentí, de La Glorieta de Castellciutat, al GastroPirineus 2024 (Foto: Issa Cevedo / Gastropirineus)
    Albert Formentí, de La Glorieta de Castellciutat, al GastroPirineus 2024 (Foto: Issa Cevedo / Gastropirineus)
  • Albert Boronat, de Llívia, al GastroPirineus 2024 (Foto: Issa Cevedo / GastroPirineus)
    Albert Boronat, de Llívia, al GastroPirineus 2024 (Foto: Issa Cevedo / GastroPirineus)

Mostrar formulari de contacte