Geli espera una solució per a les mares sancionades amb relació al 'xec bebè'
La consellera avança que el Parlament tractarà dimecres la cobertura dels fronterers La titular de Salut aposta per una major col.laboració amb l’Hospital de Meritxell
La consellera de Salut, Marina Geli, confia que Madrid resolgui amb diligència el cas de les mares urgellenques a qui se’ls ha obligat a retornar éls 2.500 euros del Xec Bebè per haver donat a llum a Andorra. Geli ha qualificat aquest cas d’”absurd”, tenint en compte que a més a més Hisenda els ha imposat una multa.
Geli considera que “l’Estat és perfectament conscient” de la necessitat de canviar la legislació per evitar situacions com aquesta, “tal com en el seu moment es va abolir l’obligació d’empadronar l’infant a la població de naixement”.
La consellera ha enllaçat aquest cas amb la demanda dels treballadors fronterers per tenir plena cobertura al sistema sanitari català i espanyol. Així, la política gironina ha avançat que dimecres vinent es tractarà al Parlament català el projecte d’universalització del sistema sanitari tant per a aquest col.lectiu, que engloba uns 2.500 veïns de la Seu i comarca, com també per a professionals liberals i membres d’ordes religioses, que havien quedat exclosos de la llei d’ordenació sanitària de 1990. Geli ha esmentar que aquest és un tema en el qual han treballat amb l’alcalde de la Seu i diputat per CiU, Albert Batalla.
“Atès que Andorra no és un país de la UE, no és un tema menor”, ha expressat la consellera, que matisa: “És complex perquè s’hi mesclen competències autonòmiques, estatals i comunitàries”.
Geli ha anat més enllà i ha plantejat que la signatura de nous acords amb el Govern d’Andorra s’han d’emmarcar en una visió de col.laboració “postfronterera”. En tot cas, assegura que ja existeix una molt bona sintonia entre el Sant Hospital de la Seu i l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
D'acord amb el copagament dels fàrmacs
En un àmbit més general, la titular catalana de Salut es mostra totalment d’acord amb l’anunci de racionalització de la despesa en fàrmacs al conjunt de l'Estat. Marina Geli puntualitza que el sistema sanitari actual “és molt bo i no hi hem de renunciar”, però que “necessita algunes reformes per adaptar-se a l’envelliment de la població i a l’exigència de qualitat”.
Per aconseguir-ho, Geli entén que cal conscienciar-se que “tots hem de ser austers”, ja sigui usuaris, professionals o bé administració, i que “cal explicar el preu de cada cosa”. Les mesures d’estalvi es podrien aplicar ja a partir de final d’abril i podrien passar també per la creació d'una central de compres entre totes les administracions.