Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Gent gran i treballadors estacionals, els col·lectius més exposats a la COVID-19 a Andorra quan va començar la pandèmia

Gent gran i treballadors estacionals, els col·lectius més exposats a la COVID-19 a Andorra quan va començar la pandèmia

Un estudi del SAAS, amb dades d'ara fa un any, conclou que en aquell moment un 11% de la població del Principat ja havia generat anticossos. De tots els casos detectats llavors, un 95% eren asimptomàtics
Presentació de l'informe del SAAS sobre la incidència de la primera onada de la COVID-19 a Andorra (Foto: ACN)
21/05/2021 18:01

La població d'edat més avançada -sobretot a partir dels 80 anys- i el col·lectiu de treballadors estacionals van ser els més exposats a la COVID-19 durant la primera onada de la pandèmia a Andorra. Així ho apunta un estudi de seroprevalença que indica que aquests grups fins i tot tenien un risc més alt que el dels professionals de la salut. L'informe, coordinat pel Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS), l'ha publicat la revista 'The Lancet Regional Health' i s'ha fet a partir de les dades dels cribratges massius que es van dur a terme ara fa un any. Aquelles proves també van determinar que en aquell moment un 11% de la població del Principat ja havia desenvolupat anticossos contra el coronavirus.

El fet que el primer confinament es decretés a mitjan març de 2020, en plena temporada turística d'hivern i en un moment d'alta afluència de visitants, podria explicar que el percentatge de població andorrana amb anticossos a la primera onada fos del doble del detectat per l'estudi ENE-COVID fet a Espanya, on el percentatge era de menys de la meitat (5%). La investigadora i autora de l'informe, Cristina Royo, ha recordat que el Principat rep de mitjana fins a 8 milions de turistes cada any i que al començament de l'any passat havien rebut molta gent procedent de Madrid, Barcelona i França, entre d'altres orígens.

Pel que fa als trams d'edat, els majors de 90 anys (15,2%) i els d'entre 80 i 89 anys (13,8%) van ser els grups de població més afectats, seguit dels adolescents de 10 a 19 anys (13,7%) i dels adults de 50 a 59 anys (13,6%).

Per col·lectius, els treballadors temporers –que solen residir al país entre octubre i maig, per la temporada d'esquí- presentaven un percentatge de seroprevalença del 13,3%, mentre que entre la població general era del 9,7%. Cal tenir en compte que es van recollir mostres a més de 70.000 persones (un 91% de la població del país), cosa que dóna una dimensió "universal" a l'estudi.

Sense diferència entre homes i dones

En canvi, per gènere, no es van detectar diferències en seroprevalença d'homes i dones. D'entre tots els casos positius detectats, un 95% van ser asimptomàtics. I pel que fa a la presència territorial, es va observar que s'havia registrat una major transmissió del virus en zones amb una activitat turística més important o amb major nombre de treballadors fronterers. És el cas de les parròquies de la Massana, Ordino i Sant Julià de Lòria. Dins els nuclis de convivència, hi van haver més casos en aquells més nombrosos, de sis persones o més.

Les dades de l'informe també van servir al seu moment per dissenyar les mesures més adients de cara a prevenir la transmissió del coronavirus, les quals van estar enfocades als grups més vulnerables i a l'àmbit de l'educació. Així, Royo ha explicat que algunes d'aquestes estaven encaminades a la detecció precoç entre les persones d'edat avançada i els treballadors de sectors vinculats al turisme.

Més incidència entre els joves a les següents onades

La investigadora ha assegurat, però, que en les següents onades de la covid els col·lectius que s'han vist més afectats han anat variant i que, concretament en la darrera, el grup més nombrós ha estat el de la població jove.

A l'estudi ha col·laborat l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGoblal), centre impulsat per la Fundació "la Caixa", i Actua Innovació. Aquestes organitzacions i el SAAS han signat un conveni per millorar la predicció de malalties infeccioses i incrementar la seguretat biològica a Andorra. En aquest sentit, el director d'ISGlobal, Antoni Plasencia, ha afirmat que "els microbis no entenen de fronteres en un món que es fa cada vegada més interconnectat i més petit" i que "no es pot aturar el món com s'ha fet en el darrer any i mig i com encara continua parat en molts llocs".

De la seva banda, el director d'Actua Innovació, Marc Pons, ha detallat que una de les línies de treball prioritàries per a Andorra és "el desenvolupament de projectes al voltant de la salut digital i la medicina predictiva". A més a més, hi ha afegit que en el context de la pandèmia "aquests projectes necessiten ampliar-se cap al vessant de la bioseguretat" i que per aquest motiu veu essencial la col·laboració amb ISGlobal.

Mostrar formulari de contacte