Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Generalitat i Parlament al·legaran al TC per defensar la nova normativa sobre l'escola catalana

Generalitat i Parlament al·legaran al TC per defensar la nova normativa sobre l'escola catalana

La llei consensuada per la cambra s'ha fet per adaptar-se a la sentència judicial que imposa un 25% de classes en castellà. Admesa a tràmit la petició de reforma perquè l'aranès sigui llengua vehicular a les escoles de l'Aran
Reunió de la Mesa del Parlament (Foto: Parlament de Catalunya)
08/11/2022 18:10

El Govern i el Parlament presentaran al·legacions davant del Tribunal Constitucional (TC) per defensar la nova normativa sobre l'ensenyament en catal arran de la qüestió d'inconstitucionalitat presentada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La qüestió d'inconstitucionalitat plantejada pel TSJC posa en dubte l'adequació d'aquestes normes a la Constitució i a l'Estatut i és fruit de les sentències que obliguen alguns centres educatius a impartir un 25% de les assignatures en castellà.

El Consell Executiu ha decidit aquest dimarts personar la Generalitat i formular al·legacions a la causa oberta per la Llei sobre l'ús i aprenentatge de les llengües oficials en l'ensenyament no universitari i també pel Decret dels criteris d'elaboració, aprovació, validació i revisió dels projectes lingüístics dels centres educatius. També la Mesa del Parlament ha decidit personar la cambra i presentar al·legacions a aquest procediment, segons han explicat aquest mateix dimarts fonts parlamentàries.

La setmana passada el Parlament ja va presentar al·legacions defensant la llei i el decret però ho va fer contra el recurs d'inconstitucionalitat que PP i Cs havien presentat al TC. Els serveis jurídics de la cambra van esgrimir que les dues normes no pretenen "modificar substancialment" el règim lingüístic, sinó "adaptar-lo als canvis socials" i afegien que s'hi reconeix el castellà com a llengua d'aprenentatge i que també té la condició de "llengua docent". En aquesta línia, consideren que segons les normes el castellà també és "vehicle de comunicació" a l'educació.

Les noves normes –aprovades pel PSC-Units, ERC, JxCat i En Comú Podem, que sumen 106 dels 135 diputats del Parlament– pretenen garantir la immersió lingüística en català als centres educatius de Catalunya i eliminar la imposició de percentatges, ja sigui per ordre judicial o perquè figurin als projectes lingüístics d'escoles i instituts. El castellà el categoritzen com a "llengua d'aprenentatge".

La llei del català ha format part de la reunió de la Mesa no només pel debat al TC sinó també per l'admissió a tràmit de la reforma presentada pel Consell General d'Aran per tal de garantir l'aprenentatge i l'ús curricular de l'occità als centres aranesos. Es tracta d'una proposició registrada per la síndica d'Aran, Maria Vergés, que es podrà esmenar i es tramitarà com qualsevol proposició de llei. És la tercera vegada que les institucions araneses fan ús de la seva capacitat legislativa al parlament.

Mostrar formulari de contacte