Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Govern i sector privat demanen una gestió "eficaç" dels fons europeus en el marc de la Trobada Empresarial al Pirineu

Govern i sector privat demanen una gestió "eficaç" dels fons europeus en el marc de la Trobada Empresarial al Pirineu

La reactivació econòmica centra la 31a edició de l'esdeveniment, que enguany s'ha ofert en format telemàtic i amb una sola jornada. La inauguració ha estat a càrrec d'Albert Castellanos i per a la cloenda s'ha escollit Francés Boya
Conferència de Xavier Marcet a la 31a Trobada Empresarial (@trobadapirineu)
29/10/2020 18:09

La reactivació de l'economia i la necessitat de replantejar el model de creixement després de l'actual situació d'emergència sanitària generada per la covid-19 ha planat en la 31a Trobada Empresarial al Pirineu, que enguany s'ha programat de forma virtual. Estava previst que l'acte d'inauguració anés a càrrec del vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, però, finalment, el secretari general de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda, Albert Castellanos, n'ha excusat la seva presència davant la imminent aprovació de noves mesures de restricció de la mobilitat per fer front a la pandèmia. Tant ell com el president de la Trobada, Vicenç Voltes, han demanat una gestió "eficaç" dels fons europeus de reconstrucció.

Castellanos ha dit que espera que els fons europeus arribin "a totes les esferes del país" i, per tant, a les petites i mitjanes empreses que formen part del conjunt productiu de Catalunya. També ha incidit que aquests recursos s'han de distribuir per tot el territori i no només a les àrees metropolitanes. En aquest sentit, ha posat com a exemple l'esperit de la Trobada Empresarial al Pirineu i ha citat projectes com ara el pla de recuperació de l'Alt Pirineu i Aran, el de la transformació econòmica de les terres de Lleida, Pirineu i Aran 2020-2027 o l'àrea 5G de les terres de Lleida.

El secretari general de la Vicepresidència ha instat al sector empresarial a fer "un pas endavant" tot i les "circumstàncies insòlites" generades per la covid-19. Així, ha explicat que no només cal fixar la mirada en resoldre la situació a curt termini, sinó que el context sanitari actual no pot fer "oblidar" la presa de decisions de futur. També ha afirmat que el Govern està posant a l'abast tots els recursos disponibles per "minimitzar l'impacte de la pandèmia en l'economia" i ha demanat a l'Estat un pla de rescat i una moratòria en el cobrament d'impostos i cotitzacions socials.

Castellanos ha recordat que, el mes de juliol passat, Catalunya va aprovar el seu pla de recuperació i reactivació econòmica, el qual té com a prioritat desenvolupar l'economia per la vida -sector salut, biomedicina i agroalimentari, entre d'altres-, l'aposta per la digitalització, culminar el procés de transició ecològica i la generació de coneixement. També ha volgut deixar clar que aquest projecte incorporarà la dona al conjunt de sectors productius.

Mentrestant, el president de la Trobada ha dit que cal "aprendre a coonviure" amb la pandèmia i "continuar lluitant". A més, ha demanat a les administracions que facilitin els tràmits administratius, ambientals i urbanístics per tal d'evitar que les inversions acabin desplaçant-se a altres comunitats veïnes, assegurant que el sector públic ha de fer el paper de "facilitador" de la inversió privada. Per últim, ha destacat que si s'alineen esforços s'aconseguirà atreure inversions, talent i ocupació.

Sota el títol "Reiniciem l'economia", la 31a edició de la Trobada Empresarial al Pirineu s'ha dut a terme, per primer cop en la seva història, de forma virtual i concentrant les ponències en una única jornada. La covid-19 va obligar a ajornar l'esdeveniment, previst inicialment per l'11 i el 12 de juny i canviar de format el que es volia fer presecialment en aquestes dates. Després de l'acte inaugural s'ha dut a terme una conferència a càrrec del president de Lead to Change, Xavier Marcet.

El programa de la Trobada inclou una taula d'economistes en la qual hi prenen part el doctor en Economia i Gestor d'Inversions, Daniel Lacalle, i el catedràtic emèrit d'Economia Aplicada a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Posteriorment, també s'ha previst una d'empresaris amb la participació del director de Desenvolupament Organitzatiu d'ASTI, expert en Indústria 4.0 i talent, Rubén Martínez, i el president de NICE TECH, Josep Maria Roger Ezpeleta.

Per a l'última conferència s'ha convidat el conseller delegat d'Endesa, José Bogas. I per a la cloenda, un representant del Govern espanyol, que finalment ha estat Francés Boya, nomenat tot just unes hores abans com a nou secretari general per al Repte Demogràfic. Així, aquest ha estat el primer acte públic en el qual ha participat des del nou càrrec el fins ara síndic d'Aran.

Mostrar formulari de contacte