Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Governació confirma la previsió de set vegueries, entre elles l'Alt Pirineu i Aran

Governació confirma la previsió de set vegueries, entre elles l'Alt Pirineu i Aran

El tripartit tomba les esmenes a la totalitat de l'oposició, tot i l'abstenció del diputat socialista Francés Boya Ausàs defensa la llei per apropar serveis als ciutadans, mentre que CiU afirma que la nova divisió neix "des de la debilitat política i sense suport del territori"
Mapa de les 7 vegueries - 2010
10/03/2010 18:45

El Parlament de Catalunya ha confirmat aquest dimecres a la tarda que la nova divisió territorial constarà de set vegueries, entre les quals hi ha la de l'Alt Pirineu i Aran. El conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, ha presentat el Projecte de llei i ha reiterat la previsió d'un "procés gradual". En una primera fase, se suprimirà les quatre diputacions actuals, que passaran a ser Consells de Vegueria. En la segona, es constituiran les tres noves regions: Catalunya Central, Terres de l'Ebre i Pirineu.

El nou tràmit es va aprovar amb els vots de PSC, ERC i ICV, que van rebutjar les esmenes a la totalitat de CiU, PP i Ciutadans. Tot i això, hi va haver una abstenció significativa: la del diputat socialista i Síndic d'Aran, Francés Boya, que va trencar la disciplina de vot del tripartit.

Jordi Ausàs ha explicat que “aquesta llei pretén reconèixer i potenciar totes i cadascuna de les realitats existents territorialment a Catalunya i, al mateix temps, apropar el govern i els serveis a la ciutadania”. Ausàs defensa que la divisió permetrà "racionalitzar l’Administració" i que “en cap cas es crearan òrgans superposats als ja existents ni seran necessaris més recursos econòmics per desenvolupar-la”.

En aquest sentit, el conseller urgellenc ha recordat que “amb les vegueries els serveis s’organitzaran de manera adequada i propera a l’estructura social del territori, adaptant-los a les necessitats de la gent, desplegant aquells serveis i àmbits de major impacte territorial”.

Transició de diputacions a vegueries

La llei crearà set vegueries, que coincidiran amb els actuals àmbits de desconcentració i gestió administrativa de la Generalitat al territori. La llei té efectes jurídics de manera gradual perquè l’encaix de l’organització territorial pròpia amb el fet provincial requereix la necessària col·laboració de l’Estat i la modificació de lleis estatals.

En el mateix debat, CiU va concloure que el projecte neix "des de la debilitat política, sense el suport del territori i sense rigor jurídic" i que pot ser "un pas enrere en l'autogovern”. El diputat Lluís Corominas va matisar que “CiU vol una llei de vegueries però no amb aquest contingut ni en aquest moment”, després que poques hores abans el seu company de partit i secretari general d'UDC, el lleidatà Josep Maria Pelegrí, havia titllat la nova divisió d'"irreal i inútil".

Corominas ha argumentat el rebuig a aquest projecte en el fet que "el tripartit ha evitat fer el debat sobre competències, administració i finançament que es deriva del nou Estatut". El parlamentari nacionalista creu que "estem començant la casa per la teulada”.

CiU també opina que "no s’ha escoltat el territori, s’ha imposat”, i posa d'exemple "la falta de respecte a les institucions araneses" o bé el cas del Penedès. Pel que fa al necessari suport de l'Estat, l'oposició recorda que "la setmana passada a Madrid el vicepresident Chaves va dir que no hi havia cap contacte amb la Generalitat". Finalment, Corominas augura que "s'ha creat falses expectatives" i que vegueries com la del Pirineu no tindran els diners necessaris per funcionar bé.

Mostrar formulari de contacte