Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Governació destina prop de 5 milions d'euros a les retribucions de càrrecs electes de petits municipis

Governació destina prop de 5 milions d'euros a les retribucions de càrrecs electes de petits municipis

La resolució atorga compensacions econòmiques a 417 ajuntaments catalans de menys de 2.000 habitants
15/09/2011 13:42

El departament de Governació i Relacions Institucionals ha resolt definitivament la convocatòria per atorgar compensacions econòmiques a favor dels ajuntaments perquè abonin retribucions als càrrecs electes locals, per a l’exercici de 2011. D’acord amb el resultat, 417 ajuntaments de menys de 2.000 habitants rebran les compensacions per a l’abonament de sous a determinats càrrecs electes locals. Això suposa un import global de 4.825.515 euros, mitjançant els quals es fa front a la totalitat de mesos de dedicació exclusiva o parcial en què els càrrecs electes percebin una retribució de l’ens local.

La convocatòria d’aquest 2011 ha rebut un total de 435 sol·licituds, de les quals 417 han estat aprovades i 18 excloses, per no complir amb els requisits que estableix la normativa reguladora i per manca de documentació. Cal recordar que Catalunya té actualment 600 municipis menors de 2.000 habitants, que podien acollir-se a la convocatòria.

La vicepresidenta del Govern i titular del departament de Governació, Joana Ortega, ha destacat que aquestes compensacions són bàsiques “per dignificar l’activitat dels càrrecs electes locals dels municipis més petits de Catalunya”. En aquest sentit, aquest fons ajudarà a satisfer les retribucions que fixi el ple de l'entitat local corresponent per a alcaldes i alcaldesses, com també per a regidors i regidores que exerceixin el seu càrrec en règim de dedicació exclusiva o parcial. D’aquesta manera, es pretén fomentar l’accés a l’activitat política i reconèixer la feina que es fa des dels govern locals.

Ampliació del termini per presentar documentació

El departament de Governació i Relacions Institucionals va ampliar fins a l’1 de setembre el termini per tal que els ajuntaments acreditessin la documentació necessària per poder optar a les retribucions, tenint en compte la dificultat material de complir amb el termini establert (fins al 30 de juny) de resultes de la conformació de les noves corporacions municipals durant el mes de juny després de les eleccions municipals del maig.

El passat mes de maig, el departament de Governació va resoldre la primera fase de la convocatòria per la qual atorgava a 278 ajuntaments les compensacions econòmiques per al 2011. Ara, un cop ampliat el termini i després de la resolució final, la xifra de municipis que rebran les compensacions econòmiques ha augmentat fins als 417.

Compensacions per trams de població

Les compensacions que rebran els ajuntaments són les que s’estableixen al Decret aprovat l’1 d’abril de 2008, pel qual es preveuen tres trams de dotació: per a municipis fins a 100 habitants, 861,62 euros mensuals per electe; per a municipis entre 101 i 500 habitants, 1.033,23 euros, i per a municipis fins a 2.000 habitants, 1.458,81 euros.

El Decret també estableix que els ajuntaments que vulguin accedir a aquesta compensació econòmica han de complir els requisits següents: no superar els 2.000 habitants, de conformitat amb les xifres oficials publicades el 2009; la totalitat dels drets reconeguts i liquidats del pressupost no pot superar el 75% de la mitjana del seu tram de població, i estar al corrent de la rendició de comptes al Departament de Governació i a la Sindicatura de Comptes

Mostrar formulari de contacte