Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Governació insisteix que la Llei de Vegueries s'aprovarà el mes que ve

Governació insisteix que la Llei de Vegueries s'aprovarà el mes que ve

Ausàs intensifica els contactes amb el territori i amb els partits polítics Els grups parlamentaris expressen el seu posicionament en relació amb el debat territorial

Ausàs - Presa de possessió
Ausàs - Presa de possessió
24/12/2009 11:18

El Departament de Governació està intensificant aquests dies els contactes amb el territori per tal d'aprovar el Projecte de llei de vegueries amb el màxim consens possible. Fonts de Governació han explicat a l'Agència Catalana de Notícies que mantenen la previsió d'aprovar el projecte a Govern el 5 de gener, tot i que no descarten que s'ajorni uns dies, però sempre dins del mes que ve. Tanmateix els contactes no es produeixen només amb els alcaldes, perquè el propi conseller, Jordi Ausàs, està reunint-se també amb Presidència per acabar de tancar la data, així com amb l'oposició.

L'objectiu és que la llei entri al Parlament amb el màxim suport possible, tant del territori com dels partits de l'oposició, especialment CiU.

Després que la llei passés dimarts pel Consell Tècnic del Govern, Governació i Presidència ara estan mantenint contactes que s'allargaran molt probablement fins Any Nou. De tota manera, el Departament dirigit per Ausàs ha remarcat que tant la Llei de vegueries com la de l'Àrea Metropolitana ja estan consensuades i només falta concretar la data d'aprovació.

"En tractar-se de lleis complexes, Governació ja fa mesos que parla amb el territori, intentant resoldre les discrepàncies existents, però també està en contacte amb CiU, perquè es faciliti el futur debat parlamentari", s'ha indicat.

ICV demana una posició "única" del Govern

En plena polèmica i discrepàncies sobre la futura llei de vegueries al territori i entre els partits polítics, la portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha demanat aquest dimecres als seus socis de Govern, PSC i ERC, i a CiU que tinguin una posició 'clara' i 'única' sobre les vegueries tant a nivell nacional com a nivell territorial. Per la seva part, ERC ha destacat que hi ha acord del Govern en aquest assumpte i ha assegurat que la feina s'ha fet "sense pressa".

CiU reclama el màxim consens

Des de CiU, el portaveu al Parlament, Oriol Pujol, ha reclamat al Govern que busqui el "màxim consens" amb el territori, però també amb la primera força del Parlament en la Llei de vegueries, perquè és un tema "massa delicat per fer-ho amb les imposicions del PSC". Pujol ha criticat les presses del Govern en aquest tema i ha recordat que més prioritari pel territori és el finançament local que no pas les vegueries.

"S'ha de treballar pel consens", ha reiterat Pujol, tot demanant que CiU hi pugui participar i afegint però que "la veu important la té el territori". Però a més, el portaveu de la federació al Parlament ha subratllat que "tot fa pensar que, veient les mogudes dels darrers dies, que el Govern no només no s'ha escoltat a ell mateix sinó que ni tan sols ha escoltat el territori".

ERC diu que hi ha acord al Govern

Per la seva part, la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, ha replicat CiU assegurant que "s'ha fet la feina de debat territorial que tocava" i també s'ha treballat dins del Govern per arribar a un acord sobre la Llei de vegueries. La republicana ha recordat que aquesta qüestió és un compromís estatutari i ha demanat ser 'valents' en això. En aquest punt, ha demanat a CiU que 'es mulli' i expliqui quin és el seu model. Després de reiterar que hi ha acord del Govern en això i d'assegurar que la feina s'ha fet 'sense pressa', ha indicat que el projecte ha passat tots els tràmits i s'aprovarà al gener. 'No ens consta que s'hagi comunicat cap endarreriment', ha dit.

Tot i les paraules de Simó, aquest dimarts Carod-Rovira va obrir la porta a que la llei sobre vegueries no s'aprovi el 5 de gener. Com a portaveu del Govern, va manifestar que en aquests moments el Govern està 'en fase de confecció d'una posició comuna'.

Ros, satisfet si s'ajorna l'aprovació

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, s'ha mostrat satisfet aquest dimecres, després del ple municipal, pel possible ajornament per part de la Generalitat de la nova Llei de Vegueries. "Cal més consens", indica.

Ros sempre s'ha mostrat en contra de la Llei de Vegueries argumentant, entre d'altres coses, l'elevat cost de la nova administració i que és un retrocés a l'ordenació administrativa de segles passats.

Mostrar formulari de contacte