Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Grapats estrena un nou Centre Especial de Treball a la Seu d'Urgell

Grapats estrena un nou Centre Especial de Treball a la Seu d'Urgell

L'objectiu és crear llocs de feina protegits per a joves amb discapacitat o amb problemes de salut mental. El nou projecte se suma a Nougrapats, que promou la inserció de col·lectius en risc d'exclusió
Josep Casanova presenta el nou Centre Especial de Treball (CET) del Grup Grapats
30/11/2020 14:29

Càritas d’Urgell, com a propietària del projecte Grapats, presentat aquest dilluns la "transformació empresarial" d'aquesta marca mitjançant la creació del nou Grup Grapats i la constitució d’un Centre Especial de Treball (CET). L'objectiu, expliquen, és promoure la creació de llocs de treball protegits per a joves amb discapacitat o amb problemàtiques mentals.

El nou Grup Grapats "ha creat un model propi de negoci a partir de l’economia circular", segons ha exposat el director voluntari de Càritas d'Urgell, Josep Casanova. Consisteix, d'una banda, a fer servir el residu tèxtil i els objectes de segona mà per al seu reciclatge i retorn al mercat; i de l'altra, a oferir serveis diversos a la societat.

D’aquesta manera, el Grup Grapats ha afegit a 'Nougrapats E.I.' -una empresa d’inserció destinada a promoure llocs de treball d’inserció per a col.lectius en risc d’exclusió- el nou Centre Especial de Treball (CET) que ha creat llocs de feina protegits  per a joves amb discapacitat o amb problemàtiques de salut mental.

Des de Càritas Urgell justifiquen aquesta transformació per tres motius: "millorar el programa d’inserció laboral, ajudar a transformar la societat amb projectes d’economia social, i millorar la sostenibilitat ambiental". El primer objectiu, la inserció laboral, s’ha materialitzat per la creació de dos projectes diferenciats per col.lectius que té en compte les necessitats de cadascun d’ells: les persones a les que els cal restablir rutines per la inserció en el mercat laboral convencional, i les que, per les seves particularitats, necessiten un suport i un acompanyament específic.

Quant al canvi social, l'entitat vol que aquests canvis siguin "pràctics i efectius", tot "posant al centre les persones" i fent la proposta d’un "consum responsable i inclusiu" per fer així "economia social". Finalment, pel que fa al reciclatge, es dóna continuïtat als objectes i a la roba, s’estalvia en consum de CO2 i s'ofereix "serveis de caire eco-sostenible" en bugaderia, venda de productes de segona mà, comerç just i artesania, lloguer de vaixelles, servei de paqueteria ecològica i un punt de recollida en línia.

Nougrapats disposa actualment d’un centre de recollida i transferència, una botiga de roba i complements de segona mà (inclosa en la xarxa de Càritas espanyola MODA-RE) i un servei de recollida de residu tèxtil (amb una xarxa de més de 80 contenidors en 42 poblacions diferents de la diòcesi). A més a més, fa la selecció i el reciclatge, recull mobles i objectes diverses i fa serveis de mudances i encàrrecs.

De de la seva part, el nou centre CET Grapats està situat a la nau del grup a l'avinguda Guillem Graell, a prop de l'entrada nord de la Seu d’Urgell. S’hi ofeteix serveis de bugaderia, lloguer de vaixelles, serveis de paqueteria i missatgeria Ecològica, i disposa d’un punt de recollida de paqueteria per a compres online; i també disposa d’una botiga per a la venda de mobles i objectes de segona mà.

El projecte Grapats va néixer l'any 2004 amb l’obertura de la botiga Grapats i la instal.lació d’un contenidor de roba -encara existent- al costat de l’església de Santa Magdalena, a la Seu d’Urgell. Va ser possible "per la col.laboració inestimable d’entitats i de les voluntàries de Càritas parroquial de la Seu", recorden. Deu anys més tard, al 2014, es va constituir una empresa d’inserció com a continuïtat del programa d’inserció laboral de Càritas: Nougrapats E.I. El 2.015, la botiga Grapats canvià de situació i entrà a formar part de l’empresa d’inserció laboral. Finalment, s'ha constituït la societat CET Grapats, i una part de les tasques que feia l’empresa d’inserció passen al nou Centre Especial de Treball.

Des de Càritas afirmen que l'objectiu de tot plegat és "millorar l'ocupabilitat de les persones que es troben en situació de vulnerabilitat social i laboral, a través d’una experiència real de treball", com també "garantir la seva autosostenibilitat econòmica i d’acompanyament personal i laboral".

Mostrar formulari de contacte