Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Grífols i el Govern d'Andorra construiran a Ordino un centre de recerca en immunologia

Grífols i el Govern d'Andorra construiran a Ordino un centre de recerca en immunologia

L'equipament, pensat per desenvolupar nous tractaments, vol atraure científics i tècnics de diferents disciplines d'arreu de món i col·laborar amb altres instituts. L'empresa catalana hi invertirà 25 milions en la construcció i 7 milions més pels costos operatius anuals
Recreació del centre de recerca en immunologia que Grífols i el Govern d'Andorra construiran a Ordino (Grífols)
28/04/2021 17:05

La multinacional catalana Grífols i el Govern d'Andorra han signat un acord per treballar en la implementació, a Ordino, d'un centre de recerca que permeti avançar en el coneixement del sistema immunitari humà i investigar noves teràpies. L'equipament científic, anomenat Pyrenees Immunology Research Center (PYIRC), s'ubicarà en els terrenys de Casa Rossell i estarà especialitzat en el desenvolupament de tractaments per a trastorns del sistema immunitari que poden causar patologies com ara malalties autoimmunitàries, càncer o malalties infeccioses emergents.

L'objectiu és que el centre es posi en marxa al 2023 i pugui atraure científics i tècnics de múltiples disciplines d'arreu del món. A més a més, també es col·laborarà amb equips d'altres instituts de recerca internacionals. La posada en marxa comportarà una inversió d'uns 25 milions d'euros per a la construcció i 7 milions més pels costos operatius anuals associats a l'activitat de recerca. Aquests recursos els aportarà la companyia d'hemoderivats, mentre que l'executiu del Principat hi destinarà 200.000 euros.

El disseny anirà a càrrec de les divisions Grifols Engineering i Grifols Innovation and New Technologies (GIANT) i tindrà en compte criteris ambientals, a més de fer un ús eficient de l'energia i l'aigua. Així, des de la fase inicial del projecte es treballarà per obtenir la certificació LEED (Líder en Eficiència Energètica i Disseny Sostenible). El nou recinte d'Ordino estarà equipat amb les instal·lacions i sistemes més avançats i les últimes tecnologies en bioinformàtica i anàlisi de dades.

Instal·lacions "del més alt nivell al sud d'Europa"

El conseller delegat de la farmacèutica, Víctor Grífols Deu, ha dit que se senten "orgullosos" de construir unes instal·lacions que, assegura, seran "del més alt nivell al sud d'Europa, en un entorn natural i inspirador" com és el d'Ordino. El centre es vol convertir "en un referent internacional per avançar el coneixement del sistema immunitari i desenvolupar teràpies que millorin la salut i la qualitat de vida de les persones", segons ha detallat l'empresari català.

De la seva banda, el cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, ha valorat "molt positivament" la iniciativa i ha assegurat que aquesta "respon als objectius inclosos en el full de ruta de l'executiu, de diversificar l'economia apostant per sectors prioritaris com la biotecnologia, la investigació i el progrés tecnològic, tot fomentant la innovació, l'atracció de talent i les activitats d'alt valor afegit".

La idea és que Grífols sigui propietària del 80% del 'joint venture' que s'ha creat per desenvolupar i gestionar el nou centre de R+D+i i que la resta pertanyi al govern del Principat, a través de la seva agència de promoció econòmica Andorra Desenvolupament i Inversió.

L'equipament, que es preveu que esdevingui un projecte insígnia en el seu àmbit, serà un dels pocs centres de recerca dedicats a la immunologia a Europa i servirà com a centre internacional per al desenvolupament de tractaments per a trastorns del sistema immunitari. Està previst que en els propers mesos es formalitzi la cessió d'ús dels terrenys de Casa Rossell, propietat del Govern d'Andorra, i es comenci el procés de declaració del Projecte d'Interès Nacional.

Mostrar formulari de contacte