Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Guardes rurals comencen a vigilar les zones més freqüentades pels boletaires al Parc Natural del Cadí-Moixeró

Guardes rurals comencen a vigilar les zones més freqüentades pels boletaires al Parc Natural del Cadí-Moixeró

La majoria d'incidències que s'han trobat en el primer dia de patrullatge són vehicles mal aparcats

Guardes rurals multant vehicles mal aparcats en una pista del PN Cadí-Moixeró (Foto: ACN)
Guardes rurals multant vehicles mal aparcats en una pista del PN Cadí-Moixeró (Foto: ACN)
10/09/2022 18:55

Cotxes mal aparcats als camins que, en cas de produir-se una emergència, no permetrien el pas de les ambulàncies o els vehicles de Bombers. Aquesta és la situació que s'han trobat la parella de guardes rurals que aquest dissabte ha començat a patrullar per les zones més freqüentades pels boletaires al Parc Natural del Cadí-Moixeró. A la pista forestal que uneix Riu de Cerdanya amb el refugi Cortals de l'Ingla, els guardes han posat una quinzena de sancions en poques hores: "El desconeixement de la muntanya és molt gran, la gent no sap les normes bàsiques", indiquen els vigilants. De fet, els mateixos afectats ho reconeixen. "No sabia que has de deixar 2,5 metres de distància des del cotxe fins a l'eix de la carretera", assegura en Carlos Martín, un veí de Terrassa.

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha posat en marxa un pla de xoc per fer compatible la protecció ambiental amb els usos i les activitats tradicionals i l'ús públic i social dels espais naturals. Una de les mesures d'aquest pla de xoc és la intensificació de la vigilància al Parc Natural del Cadí-Moixeró entre aquest dissabte 10 de setembre i el diumenge 16 d'octubre, coincidint amb l'època àlgida de recollida de bolets. Durant aquestes setmanes, uns guardes rurals vetllaran perquè els visitants es comportin d'acord amb la normativa i es minimitzin així les possibles incidències relacionades amb l'allau de visitants.

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, ha destacat en declaracions a l'ACN que l'objectiu és que aquestes accions siguin "divulgatives i conscienciadores" perquè el visitant tingui una experiència correcta i, al mateix temps, "que no es malmeti el medi ambient per la sobrefreqüentació de persones". En aquest sentit, ha exposat que la vigilància dels guardes rurals, d'una banda, té una vocació informativa per tal que els visitants "puguin tenir un coneixement més ampli sobre les pautes de comportament i els espais que visiten" i, de l'altra, una vocació dissuasiva amb l'objectiu que "les accions que no són correctes i que afecten clarament el medi es puguin sancionar".  

Vilahur ha avançat que aquest estiu ja han començat a actuar en diferents punts de Catalunya, com ara la zona volcànica de la Garrotxa, als espais fluvials de la demarcació de Girona, al Cap de Creus i també al Delta de l'Ebre. "Estem actuant on detectem que hi ha una major freqüentació de visitants i impacte sobre la biodiversitat", ha apuntat Vilahur, que ha afegit que l'objectiu del Govern és anar ampliant les accions a d'altres zones del país.

Cotxes mal aparcats que impedeixen el pas dels vehicles d'emergències

Una parella de guardes rurals ha iniciat aquest dissabte a primera hora del matí el dispositiu de vigilància a la banda de la Cerdanya del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Les principals incidències amb què s'han trobat estan relacionades amb els vehicles mal aparcats. Un dels guardes, en Carles, explicava als conductors que si no deixen 2,5 metres de distància entre el vehicle i l'eix del camí o la carretera és impossible que pugui passar un camió dels Bombers. "El desconeixement de la muntanya és bastant gran. La gent no coneix les normes bàsiques sobre com s'ha d'aparcar o com han de circular per les pistes forestals", apunta aquest guarda.

A banda de l'aparcament, els vigilants també informen als boletaires de l'erosió i degradació del sòl, de l'afectació a la fauna, a la ramaderia i als particulars que habiten aquests espais o de la generació de soroll i escombraries. La Paula Maro, veïna de Santa Coloma de Gramenet, ha estat alertada per un dels guardes que no podia anar a collir bolets amb una cistella de plàstic. Aquesta jove desconeixia que els bolets s'han de recollit en cistells de vímet perquè, d'aquesta manera, les espores dels bolets són recuperades pel bosc. En bosses de plàstic, en canvi, els bolets s'ofeguen i entren en descomposició. "Trobo bé que es faci aquesta vigilància", admet.

Els boletaires que aquest dissabte han optat per anar a collir bolets a la zona de Riu de Cerdanya s'han quedat sorpresos per la gran quantitat de gent que hi havia. És el cas de l'Alejandro Martínez, de Sabadell: "Quan surt a les notícies que ja hi ha bolets, tothom hi va. Ens ho hem trobat molt massificat". Aquest boletaire veu molt bé que s'intensifiqui la vigilància i, fins i tot, és partidari d'introduir el carnet boletaire o alguna taxa perquè "aquesta situació no és sostenible a llarg termini".

Mostrar formulari de contacte