Històric cinquè lloc d'Irineu Esteve a la Copa del Món d'esquí de fons
El fondista lauredià signa el millor resultat d'Andorra al circuit mundial de nòrdic, a la prova de 10 km disputada a Val di Fiemme. Això li ha permès acabar per primer cop el Tour de Ski dins el 'top-20'
Irineu Esteve ha reescrit un cop més la història de l'esquí de fons andorrà i pirinenc en aconseguir, aquest diumenge, un 5è lloc en una prova de la Copa del Món. L'èxit ha arribat a l'última prova del Tour de Ski, la cursa de 10 km estil lliure que s'ha disputat a Val di Fiemme (Itàlia). D'aquesta manera Esteve millora la 6a posició que havia signat ara fa tres anys, el gener de 2022, a la mateixa cursa i a la mateixa estació. A més a més, el resultat de l'última prova li ha permès acabar el Tour de Ski 2025 al 'top-20' del rànquing general, que esdevé igualment el seu millor registre en aquesta destacada cita anual als Alps.
Esteve va completar els 10 km amb un crono exacte de trenta-tres minuts (33:00.5), a només 20 segons del guanyador, el noruec Simen Hegstad Krueger (32:39.6), que ha estat acompanyat al podi per l’austríac Mika Vermeulen (+7,8) i l’alemany Fiedrich Moch (+10,7). El quart lloc, tot just set segons per davant del representant d'Andorra, ha estat pel francès Hugo Lapalus.
Irineu Esteve ja havia començat la cursa amb un bon control de la situació, movent-se entre la 19a i la 24a posició, i just abans de la pujada va augmentar el ritme per posar-se entre els millors i arribar a la sisena plaça, amb el grup capdavanter liderat per noruecs i suecs. Al quilòmetre 7,5 es mantenia en la lluita, 8è a tres segons del líder, mentre que a 800 metres del final era ja 5è a 13,5 segons. Finalment, les posicions ja no es mourien més i Krueger s'acabava imposant amb un avantatge de poc més de set segons sobre Vermeulen.
Cinc 'top-ten' als 10 km del Tour de Ski
El fondista lauredià ha competit cinc vegades en curses de 10 km amb sortida en massa al Tour de Ski. Al 2019 ja va aconseguir un 10è lloc, al 2020 va finalitzar 8è, al 2021 va acabar 13è, al 2022 va fer el millor resultat històric d'Andorra -que ara ha superat- en ser 6è i al 2023 també va tornar a ser entre els deu millors (9è). L'any passat no ho va poder competir per lesió. En total, doncs, ja suma cinc 'top-ten' en aquesta distància al repte nadalenc de Copa del Món.
Pel que fa als seus resultats finals al Tour de Ski, al 2019 va debutar amb un 24è lloc a la general, al 2020 va ser 23è, al 2021 va acabar 22è (que fins ara era el seu millor resultat), al 2022 va completar-lo 26è, i al 2023, la seva darrera participació fins ara, va baixar fins al 31è lloc, però en la seva reaparició ha aconseguit situar-se en un 'top-20' que normalment és dominat per fondistes escandinaus o dels Alps.
Entre les set proves en què ha competit enguany ha sumat un crono total de 3h30min04s, a 5min47s del campió, que ha estat Johannes Klaebo (3h24min17s). El reconegut fondista noruec ha complert els pronòstics i ha superat Vermeulen i Lapalus, que han completat el podi.
Irineu Esteve ha declarat que, com tot l'equip que l'acompanya, està "cansat però content i satisfet" i assegura que fins i tot hauria pogut obtenir millors resultats, però valora que ha superat la seva millor marca quan "aquest any era encara més difícil perquè tots els noruecs estan al davant". Per això, conclou que "no és només una cinquena posició, sinó que és una mica més" i que quedar a prop del podi en Copa del Món és tota una fita. Sobre l'evolució de la cursa, l'esportista de la FAE destacava que la primera part a l'estadi era difícil i que a la primera pujada anava un pèl més lent del que s'esperava, però a la part més plana va fer un bon moviment tot seguint l'esprint d'un dels corredors suecs i va aconseguir posar-se entre els set millors abans de la següent pujada, en què diversos rivals van quedar despenjats.
Esteve ha volgut "donar les gràcies" a tothom qui l'ha ajudat com també "a tots els patrocinadors, a Andbank, a la FAE i al Team Aker per tota l’ajuda d’aquest any, per tornar a creure, per canviar els entrenaments per provar coses noves per intentar millorar".