Impulsen la rehabilitació de cases a Solanell amb un model cooperatiu pioner
SostreCívic projecta recuperar dos edificis abandonats del poble per fer-hi fins a 15 habitatges en cessió d'ús i amb diversos espais comunitaris. L'objectiu és ajudar a reactivar el nucli i aportar una alternativa al despoblament
La recuperació del poble de Solanell, al municipi de Montferrer i Castellbò, vol fer una nova passa endavant mitjançant la progressiva reconstrucció i ús de les cases que van quedar deshabitades als anys 70. Es constituirà un projecte col·lectiu en forma d’Habitatge Cooperatiu en règim de Cessió d’Ús (HCCU), però també obert a d'altres iniciatives.
La primera fase la impulsa l'entitat SostreCívic, amb la reconstrucció de dos edificis actualment enrunats: Cal Gironi i Cal Llehí. Els dos immobles allotjaran fins a 15 habitatges, amb una gran dotació d’espais col·lectius, i la promoció es construirà amb criteris de bioconstrucció i sostenibilitat. Serà, de fet, una acció pionera al país en tractar-se del primer projecte d’HCCU que s’implantarà en un nucli deshabitat, en un entorn rural d’alt valor ecològic i paisatgístic. L'èxit d'aquesta idea ha d'establir "les bases per poder replicar la iniciativa a altres llocs del territori, per anar reactivant el nostre entorn rural amb un model d’habitatge no especulatiu", detallen.
Per a tothom qui hi estigui interessat, es farà una xerrada informativa a la Seu d'Urgell: dissabte 8 de setembre, a les 4 de la tarda al Centre Cívic El Passeig. A més a més, els propers dies 15 i 23 d'agost s'organitza visites guiades. També se'n pot obtenir informació al correu projecte-solanell@sostrecivic.cat.
El projecte
El projecte vol donar resposta tant al problema de l’accés a l'habitatge assequible com al de la despoblació de l’àmbit rural i del Pirineu en particular. SostreCívic proposa com a resposta a aquest problema "un model de tinença col·lectiva dels immobles i de la gestió democràtica dels espais públics i de l’entorn agrícola o forestal del poble" en forma d’HCCU. A banda de la cessió d’ús dels habitatges, es proposa l’ampliació i la gestió d’un refugi ja existent, amb la voluntat d’atraure turisme sostenible i dotar de vitalitat el nucli. Tanmateix, el projecte està en procés de formació i, per tant, obert a tot tipus de propostes tant pel que fa a la gestió com a les activitats que es puguin dur a terme al poble i al seu entorn agrícola i forestal.
Aquest és un projecte a implementar en diferents etapes. Amb l’actual estructura del poble es poden arribar a construir entre 20 i 25 habitatges de diferents tipologies en l’àmbit que adquirirà Sostre Cívic.
Rehabitar Solanell, un procés en marxa
La reactivació de Solanell -que havia quedat deshabitat a la dècada de 1970- ja es va iniciar l'any 2010 per mitjà de Reviure Solanell SL. D'ençà que s’han iniciat els treballs de rehabilitació de diverses cases, ja hi ha 4 habitants fixos poble, i s’ha posat en marxa el refugi de Cal Gironi. La proposta de reactivació també vol ser pol d’activació econòmica i cultural, i una eina de protecció del territori natural, dels boscos i dels camins, assequies, etc., amb criteris d’economia social i de sostenibilitat medioambiental.
Com en tots els projectes de SostreCívic, l’element central són les sòcies-usuàries que constituiran el Grup Impulsor. Sense la formació d’aquest grup no hi ha projecte. Es per això que el primer pas serà la creació i consolidació d’aquest grup a través de l’acompanyament i el suport de l’equip tècnic de SostreCívic. De manera participativa, hauran de definir i consensuar els usos dels espais col·lectius, les característiques de l’espai privatiu, la participació en la construcció (si s’escau) i aportar els recursos econòmics, entre d’altres funcions.