Iñaki Rubio presenta a la Seu d'Urgell 'Pau de Gósol. Picasso al Pirineu'
L'acte és aquest dijous al vespre a la cafeteria Paisatges, organitzat per El Refugi. La llibreria urgellenca també dóna a conèixer aquesta setmana el conte 'La música de la Blau', de Natàlia Virgili
Iñaki Rubio presenta a la Seu d'Urgell Pau de Gósol. Picasso al Pirineu (Ed. Comanegra), la primera aproximació en format de novel·la a l'estada que Pablo Picasso va fer al poble berguedà de Gósol, a tocar de l'Alt Urgell, durant la primavera i estiu de l'any 1906. L'acte, organitzat per la llibreria El Refugi, es durà a terme aquest dijous, a les 7 del vespre, a la cafeteria Paisatges, al carrer de Joaquim Viola. A més de l'autor, també hi parlarà l'escriptor urgellenc Albert Villaró.
El cèlebre pintor, nascut a Màlaga el 1881 però establert a Catalunya al llarg de la seva adolescència i joventut, va patir una crisi creativa als 25 anys, quan ja s'havia instal·lat a París. Llavors, va decidir refugiar-se durant una temporada en algun indret totalment aïllat de l'ambient modern però superficial de la capital francesa. Per això, i per recomanació d'un amic i al costat de la seva companya Fernande Olivier, va acabar anant a parar a Gósol, al peu del Pedraforca i del Cadí. Un poblet al qual en aquella època només s'hi podia arribar en carruatge.
Allà hi va descobrir un món desconegut per a ell, juntament amb uns habitants humils però amb una gran autenticitat i dignitat. Picasso s'hi va integrar ràpidament, tenint en compte que ja havia après català en una estada a Horta de Sant Joan l'any 1898. El títol, justament, fa referència al fet que en aquells mesos va signar moltes de les seves cartes amb el sobrenom 'Pau de Gósol'. A més a més, aquella breu estada a l'Alt Berguedà va ser molt productiva, ja que hi va crear unes 300 pintures i, inspirant-se en les formes del poble, s'hi va gestar la seva transició cap a l'estil pictòric que el faria més reconegut mundialment: el cubisme. De fet, un dels seus quadres més famosos, Les senyoretes del carrer d'Avinyó, va ser concebut en aquesta població pirinenca.
Iñaki Rubio, nascut el 1974 a Barcelona, és professor de literatura a Andorra. Com a escriptor ha publicat una desena de llibres, en què el Pirineu hi és ben present als arguments. És el cas de Castellbó, crema o llorer reverdit: La muntanya escrita (2015). I més recentment, Morts qui us ha mort?, que es va publicar el 2021 i ha tingut una notable repercussió, atès que se centrava en el cas de l'última condemna de pena capital dictada a Andorra, a mitjan segle XX. Rubio ha guanyat el Concurs de Contes de Nadal d'Andorra (2012), el Premi Joaquim Ruyra de Narració (2014) i el certamen literari Cryptshow-Males Herbes (2018).
La música de la Blau
El Refugi també organitza aquesta setmana, per tancar l'agenda de setembre, la presentació del conte La música de la Blau, de Natàlia Virgili. Serà dissabte a les 12 del migdia, al local de la llibreria al carrer dels Canonges. Aquest llibre explica la història d'una nena de set anys apassionada per la música i com, mitjançant aquesta afició, la Blau dóna a conèixer tot un món fascinant a una amic de l'escola.