Inauguració multitudinària del Congrés d'Educació de la Seu
Més de 400 persones van omplir la Catedral de Santa Maria Luis Rojas Marcos assegura que es pot aprendre a conviure i el conseller Maragall va anunciar els eixos bàsics del projecte de convivència a les escoles
El conseller d’Educació, Ernest Maragall, ha inaugurat aquest dijous el 4t Congrés Educació i Entorn de La Seu d’Urgell, que se centra en la convivència en els centres escolars, sota el títol “Co(n/m)viure”. A l’acte, que es va fer a la catedral de la Seu d’Urgell, hi van assistir més de 400 persones, que també van poder escoltar la conferència del professor de psiquiatria de la Universitat de Nova York, Luis Rojas Marcos.
El conseller Ernest Maragall va dir, en el marc de la inauguració, que “guanyar el repte de la convivència dins de l’escola és només el primer pas d’un repte que està en el fons del debat que avui arreu del món es planteja al voltant de l’educació”. Per Maragall, “l’aula és un reflex viu de la societat: es perd el respecte, es perd l’autoritat, es confonen els rols i fins i tot es capgiren, es substitueix l’esforç per la comoditat: la qüestió doncs, no és com aconseguir un fi, sinó que sembla, que l’única possibilitat és gestionar la supervivència”. El conseller va animar la comunitat educativa a no associar el concepte de convivència a problema, sinó com un valor afegit més enllà de la formació.
Durant el Congrés, que finalitzarà dissabte, el Departament d’Educació explicarà els eixos bàsics del projecte de convivència que tots els centres educatius hauran d’implementar segons estableix la Llei orgànica d’educació (LOE). Per facilitar aquesta tasca, Educació posarà a la seva disposició a partir del mes de setembre un aplicatiu que permetrà que cada centre pugui confeccionar el projecte de convivència propi.
Per la seva banda, el professor de psiquiatria de la Universitat de Nova York, Luis Rojas Marcos, va assegurar en la conferència inaugural del Congrés d’Educació que la millor fórmula per a una bona convivència és parlar molt i utilitzar un estil explicatiu ‘optimista’. El psiquiatra també va referir-se als quatre verins de la convivència: el dolor físic que no es pot tractar, la depressió (diferenciada de la tristesa natural), l’al•lèrgia a la convivència i a la intimitat, i les males experiències del passat que condicionen el present. Rojas Marcos, que va agrair l’oportunitat de parlar en un auditori com el de la Catedral de la Seu, va finalitzar la xerrada remarcant que “s’ha d’aprendre que la tasca diària consisteix en conviure i que el millor negoci és el bé comú”.
L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, va tornar a agraïr durant l’acte inaugural que la Generalitat aposti per la capital urgellenca per acollir el Congrés d’Educació, que enguany arriba a la seva quarta edició.